Kırgızistan’dan Tacikistan’a Doğru Rota Bilgisi
(Youtube/denemetahtasi kanalına abone olup, destek vermeyi unutmayın)
M41, güneyindeki Pakistan Karakorum otoyolundan sonra dünyanın en yüksek ikinci otoyoludur. Tacikistan’ın tüm Pamir bölgesini geçerek Oş’tan Khorog’a ve Duşanbe’ye kadar uzanır. Bu yoldan Çin’e, Pakistan’a bakabilir ve Afganistan’daki köylülere el sallayabilirsin. 1250 kilometrelik muhteşem manzarada sürmek, misafirperver yerlilerle tanışmak, göl kenarında tek başına kamp yapmak…
Pamir Karayolu üzerinde seyahat etmek için bir GBAO iznine ve Tacik vizesine ihtiyacınız olacak. GBAO izni, yol boyunca çeşitli kontrol noktalarında kontrol edilir.
Güney Kırgızistan’ın başkenti Osh ve Tacikistan’ın başkenti Duşanbe, Pamir otoyolunun başlangıç ve bitiş noktalarıdır. Her ikisi de yaz aylarında sıcak kalan düşük rakımlı bir ovada yer almaktadır. Bu 2 başlangıç noktasından, yol hızla yüksek irtifaya tırmanır ve sıcaklık düşer.
Kırgız-Tacik sınır kapısı 4280m Kyzylart Geçidi’dir. Bundan sonraki ilk yerleşim meteorik gölün kıyısında bulunan Karakul’dur. Bartang vadisi rotasına buradan başlanabilir.
Eğer güneye inersen Pamir Karayolu’nun en yüksek noktası olan 4655m’de Ak Baital Geçidi’ninden geçerek Murghab’a inersin.
Murghab’dan Khorog’a kadar yol Alichur bakir ovasının eşliğinde devam ediyor.
Alichur’u geçtikten sonra, çoğu kişi batıya Khorog’a gitmek yerine Wakhan vadisinde sürmek için Khargush geçişine gitmeyi tercih ediyor. Görkemli manzarası, çok sayıda köy yaşamı ve Afganistan’ın Wakhan Koridoru’na göz atma şansı ile tüm Pamir Karayolu’nun en büyüleyici parçalarından biridir. Bunun yerine kuzey yolunu takip ederseniz, , örneğin Sarez Gölü’ne gidebilirsin. Wakhan’a dönüşten hemen önce kristal berraklığında Bulunkul Gölü ve Yashilkul ile Bulunkul köyü görülebilir. Khorog’a dümdüz devam ederseniz Jelondy’deki kaplıcalardan geçeceksin.
Wakhan’da Ishkashim’den Afganistan’a geçmek mümkün. Ama genelde Taliban yüzünden sınır kapalı oluyor.
Khorog’a giden yol ile Afganistan sınırı arasında pek bilinmeyen ama yolu oldukça kötü bir rota daha var. Wakhan vadisinin başlangıcından 40 km sonra bir dönüşle çoğu zaman gözden kaçan Shakhdara vadisi ayrıca ilginç kalıntılar, kaplıcalar, köyler ve cetera + Peak Engels ve Peak Karl Marx’ın ikonik manzaralarına sahip. Bu rota Wakhan ile birlikte güzel bir döngü yapar, ancak yol çok kötü. 3 güzergah Khorog’da birleşiyor. Khorog Pamir bölgesinin üssüdür, dinlenme ve yolculuğun geri kalanının planını yapmak için iyi bir mola yeridir.
Khorog’dan Duşanbe’ye devam eden Pamir yolu, önce Bartang, sonra Vanch vadilerilerine giden yol ayrımlarından geçer. Buralara sapmazsan Qalai-Khumb’da yol Duşanbe’ye ulaşmak için 2 seçeneğe ayrılıyor. Güneyden Kulob, kuzeyden Tavildara üzerinden ilerleyebilirsin. Güney yolu daha düzgün.
Rakım Tablosu
NOTLAR:
Bu uzun rota her iki yönde de oldukça görkemli, ancak Murghab’ın kuzeyindeki ve Afganistan sınırını izleyen kısımlar en muhteşem olanları.
Pamir vadilerinde kuru, sıcak ve istikrarlı hava mayıs ayından eylül ayına kadar sürer.
Yolların en uygun olduğu aylar temmuz ve ağustos tur.
Rakımın 4000 metreden fazla olduğu yerlerde yılın herhangi bir zamanında kar fırtınası meydana gelebilir.
Sıcaklık tablolarına bakarken, rüzgar soğukluğunu hesaba katmayı unutmayın. Özellikle Alichur’dan Murghab ve Kyzylart’a kadar rüzgar şiddetli olabilir.
ATM’ler Khorog, Qalaikhum ve Vanch’ta bulunmaktadır.
Yeteri kadar nakit para taşı, doları bozdurabilirsin. Euro tercih etme.
Telfon hattı olarak Megafon’u tercih et. Kapsamı alanı en iyi olan hat bu.
Ani irfia için molalı gitmekte ve ilaç kullanmakta fayda var.
Kapalı su içmeye ve ishal ilacı bulundurmayı ihmal etme.
Yemek ve su açısından Duşanbe, Khorog, Murghab, Karakul ve Sary Tash’taki her şeyi stoklaman gerekiyor.
Wakhan’daki Alichur’dan Langar’a uzanan bölge kapalı su ve benzin bakımından sıkıntılı. Su filtresi kullan.
Giyim olarak da her türlü hava koşuluna göre hazırlık yapmalısın. Kat kat giyinmelisin.
Kamp yapmayacak olsan bile iyi bir uyku tulumu bulundur.
Duşanbe’de ve Oş’ta kamp malzemeleri (kartuş gibi) bulabilirsin.
Rakım yüksek olduğundan güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmalısın.
Benzin istasyonları sık yok ve çoğu zaman boştur. benzini market ve tankerlerden alırken tülbent benzeri bir filtre kullanmalısın.
Bisikletçiler için rüzgar avantajı bakımından Dushanbe – Khorog – Osh yönü daha avantajlıdır.
Tüm yol üzerine insanların evlerinde (homestay) yaklaşık 5-10 dolara kalabilirsin.
Yollar çukurlu ve bozuk olduğundan, ortalama hız 50 km/h dir.
Yol boyunca pillerini şarj edebileceğin elektrik bulamayabilirsin. Aracın giderken şarj edebilir veya güneş enerjisini kullanabilirsin.
Duşanbe-Osh’u arabayla günde 4 gün, günde 8-9 saat sürerek gidebilirsin. Wakhan Vadisi’ne katılmak için fazladan 1-2 gün eklemeniz gerekir.
Kyzylart pass: Tacik – Kırgız sınır geçişi 20 km boyunca çamurlu ve bozuktur.
Wakhan Vadisi: Çoğunlukla bir kamyonla karşılaşmamayı umacak kadar dar ve bozuk yollara sahip.
Tuvalet bulmak zor, bolca ıslak mendil taşımalısın.
Konaklama Önerileri
Osh’taki Osh Guest House, City Hostel, Greenhouse Hostel and Yellow House
Khorog’da Pamir Lodge
Tacikistan Görülecek Yerler