Özbekistan
Rota : Beyne (kazakistan) – Karakalpakiya (sınırdan sonra ilk yerleşim) – Muynak (aral gölü) – Khiva – Bukhara – Samarkand – Tashkent – Chanak-Buston sınırı – Khujand – Dushanbe
Genel Bilgiler
- Yaklaşık 33 milyon nüfusu vardır.
- Resmi dili Özbekçe’dir.
- Özbekistan dünyanın 4’üncü büyük altın üreticisidir.
- Telefon kodu +998’dir.
- Vize istemeyen ülkeler arasında yer almaktadır.
- Karasal iklime sahiptir.
- 1 litre benzin = 0.7 dolar
- 1 USD = UZS 9.564 UZS
- sınırda arıyorlar ve drone sokmak yasak
- Özbekistan’da motosiklet pek yok
- Benzin istasyonu çok yok, marketlerden pet şişede alabilirsin
- Çadır konaklama yerine otelde kalmalısın. (polis kontrolü sebebiyle)
- Nukus’ta (Muynak’a yakın şehir) fazla otel yok ve çok pahalı
Aral Denizi’nden Pamir’in eteklerine kadar, manzaranın güzelliğiyle büyüleneceksiniz: gözün görebildiği kadar çöller, dağlar ve bozkırlar, göller, buzullar ve nehirler. Kızıl-Kum çölünün kalbine gidin. Ülkenin doğusunda, Kırgızistan’a yakın Fergana vadisine giden yüce yolları takip edin. Ülkedeki efsanevi mega şehirleri keşfedin: Semerkant, Buhara ve Hiva. Çin’i Batı’ya bağlayan İpek Yolu’nun büyüleyici tarihinin bir kanıtı olan muhteşem bir mimari ve sanatsal mirası keşfedin. Çeşitli insan, din ve geleneklere sahip Özbekistan, Komünizm ve İslam’ın çatışmasından doğan bir kaleydoskoptur. Macera ve kültüre ilgi duyanlar için Özbekistan, Orta Asya’daki muhteşem manzarayı ve eşsiz yerleri birleştiren Doğu’nun incisidir. Cömert ve sıcak Özbek halkını unutmamak için. Özbekistan’da bir motosiklet turu size son derece otantik bir yolculuk vaat ediyor.
Mevsim
En iyi mevsim ilkbahar ve sonbaharda. Aşırı karasal iklim vardır ve bahar mükemmel hava koşulları sağlar. Nisan ve Mayıs aylarında, gökyüzü açık, hava serin ve güneşli günler. Sonbahar mevsimi boyunca, Eylül ve Ekim aylarında, sıcaklıklar kış mevsimine girmeden önce hala ılımandır. Bu aynı zamanda hasat mevsimidir ve pazarda taze meyve ve sebzelerin bulunmasını kolaylaştırır. Çöl ve dağ alanları arasında önemli sıcaklık farkı vardır. Temmuz-Ağustos aylarında sadece dağlık bölgelerde seyahat edebilirsiniz. Başka yerlerde, yaz sıcak ve kuru bir iklim ve sıcak hava dalgası koşullarıyla doludur. Sıcaklık Taşkent, Hiva veya Termez’de 40 ° C’den fazla. Özbekistan’da yağış, özellikle Mars ayında yağmurun olduğu dağlar dışında çok düşüktür. Yaz aylarında sıcaklık Taşkent’te boğuluyor. Kışın, olumsuz hava koşulları Aralık ayı sonundan Şubat ortasına kadar geçerlidir.
Coğrafya
Kuzeydeki Aral Denizi’nden Güney’deki Pamir Dağları’na kadar Özbekistan’ın coğrafyası farklı ve eşsizdir. Kazakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Afganistan arasında karayla çevrili bir ülkenin iki ana nehri vardır: Aral Denizi’ne akan Amu-Darya ve Syr-Darya. Ülke batıdan doğuya 1425km ve kuzeyden güneye 930km’dir. Özbekistan’da bir motosiklet gezisi sırasında, ülkenin üçte ikisini kapsayan muazzam Kyzyl-Kum çölünün veya Özbek’teki “kırmızı kumun” bir bölümünden geçeceksiniz. Özbekistan, ufukta uzanan geniş alanları ile otantik, saf ve bozulmamış bir ülkedir. Orta irtifanın birkaç dağ sırası, Aydar Kul Gölü’nün güneyindeki Nurata Dağları da dahil olmak üzere çölün monotonluğunu kırıyor. Güneydoğu ve Fergana vadisine doğru ilerleyin, Tian Shan ve Pamir sıralarının etekleri arasında çok verimli bir ova vardır. Olağanüstü ılıman iklim sayesinde bölge, meyve bahçeleri ve pamuk tarlaları arasındaki ürünlerin çoğuna ev sahipliği yapmaktadır. Kar zirveleri 4000 metreden daha yüksek bir rakıma ulaşır. En yüksek zirveler bunun yerine komşu Kırgızistan ve Tacikistan’da bulunur.
Önemli Şehirler-Yerler
Diğer Görülecek Yerlerin Listesi
Semerkand
Registan Meydanı : Orta Asya –Türk mimarlığının nadir örneklerinden birinin sergilendiği Registan Meydanı, Semerkand’ın merkezinde yer alan önemli meydanlardan biridir. Geçmiş dönemde şehrin merkezi olarak kabul edilen ve üzerinde üç medresenin yer aldığı meydan, şehrin en turistik noktası olarak gösterilir.
Gur-i Emir Türbesi : 14. yüzyıldan kalma tarihi eserlerden biri olan Gur-i Emir, Timur İmparatorluğu’nun kurucusu Timur’a adanmış bir türbe ve külliyeden oluşmaktadır. İran mimarisinin motiflerini göreceğiniz 37 metre yüksekliğindeki türbeye, Timur hanedanının önemli üyeleri defnedilerek aile kabristanı haline getirilmiştir. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği türbe ve külliyeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Bibi Hanım Camii : Semerkant’ın en özel mimarilerinden birine sahip olan Bibi Hanım Camii, Timurlu mimarisinin örneklerini görebileceğiniz, etkileyici bir dini yapıdır. Timur’un eşi Bibi Hanım’a ithafen yaptırılan caminin, Hindistan seferinin anısına Timur tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Caminin kubbesi tamı tamına 40 metre yüksekliğinde olmakla birlikte, avlusunda büyüleyici güzellikte bir taş Kur’an rahlesi sergilenmektedir.
Uluğbey Medresesi
Siyop Bozori Çarşısı
Bukhara
Ark of Bukhara : Buhara hanlarının ikametgah ettiği kale olarak bilinen Ark Kalesi’nin tarihinin, M.Ö. 4. yüzyıla dayanmakta olduğu tarihçiler tarafından söylenmektedir. 20 metre yüksekliğindeki suni bir tepede yer alan topraktan yapılma kalenin ihtişamı ise görenleri kendine hayran bırakan cinsten.
Taşkent:
Emir Timur Müzesi : Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te yer alan Emir Timur Müzesi, 1996 yılından beri hizmet veren şehrin en önemli müzelerinden biridir. 5 binin üzerinde eserin sergilendiği müzede, Emir Timur’un iktidara gelişinden tutunda o dönemin diplomatik, ticari, peyzaj, bilim ve eğitim konularındaki tüm gelişmeler hakkında detaylı bilgilenme şansı elde edebiliyorsunuz.
Kukeldash Medresesi : Taşkent’in tarihi yapılarıyla ünlü bölümünde, Su Pazarı’nın hemen yanında yer alan Kukeldash Medresesi, 1570 yılında inşa edilmiş şehrin önemli yapılarından biridir. 19. Yüzyıla kadar şehirdeki tüm medreseler Kokand Hanları’nın kalesi olarak hizmet vermiş olup insanların infaz edildiği, çok sayıda işkencenin yaşandığı yerler haline geldiler.
Burak Han Medresesi :
Alaay Bazar
Özbekistan’ın Yemek Kültürü
Özbekistan mutfağı; et, süt, hayvansal yağlar, sebze ve keskin-acı baharatların yoğun olarak kullanıldığı, bozkır beslenme alışkanlıklarının halen sürdürüldüğü derin bir kültüre sahiptir. Özbekistan’da yemekler çayla başlar ve yemeğin sonunda çayla biter. Yemek yenilmeden önce tatlı ikramı yapılması da çok yaygın bir gelenek. Yemek öncesi genellikle reçel, şeker, kavun, karpuz ve fırın tatlıları ikram ediliyor.
Özbek Pilavı, Özbekistan mutfağı denince hepimizin aklına ilk gelen yemektir. Büyük İskender döneminden günümüze sofraların vazgeçilmezi olan pilav, her bölgenin kendine has malzemeleri ve pişirme tekniklerine göre yapılıyor ve genellikle yeşil çay ile birlikte tüketiliyor.
Pirinç, et, havuç, soğan ve baharat pilavın değişmeyen ana malzemelerini oluştururken, bazı bölgelerde kuru üzüm, ayva ve çeşitli kök bitkiler de kullanılabiliyor. Etle birlikte servis edilen pilavda genellikle; balık eti, tavuk eti, dana eti, at eti tercih ediliyor. Özel günlerde ve misafir ağırlamalarında pilavı evin erkeğinin hazırlaması değişmeyen genel kurallardan birisi.
Özbek Mantısı Özbek mutfağının bir başka vazgeçilmezi. Orta Asya coğrafyasında hemen her kültürde bulunan mantı, Özbekistan’da su buharında pişiriliyor. Genellikle kıymalı ve patatesli olarak tüketilen mantı, bazı bölgelerde bal kabağı, kıyma ve soğanla da yapılıyor.
Özbekistan’da süt, sofralara onlarca farklı ürüne dönüşmüş halde geliyor. Ekşimik, kaymak, çökelek, katık ve kımız sofraların vazgeçilmezi olan süt ürünleri.
Özbekistan’da Ekmek “Nan” Olarak Adlandırılıyor Özbekistan’da ekmek, üzerine deyimler ve atasözleri üretilecek kadar değer görüyor. Ekmeğin kutsallığını çocuklarına da erken yaşlarda öğreten Özbekler, ekmeğe sofraya ters olarak koymaktan dahi sakınacak kadar saygı gösteriyor. Özbek sofralarında çokça tüketilen ekmek hemen her evde bulunan tandırlarda pişiriliyor. Katlama, patır, sırmay, abı, navvay ve kuyruklu ekmek en çok sevilen ekmek çeşitleri.
Şehirler Hakkında Bilgi
https://www.turktoyu.com/ozbekistan-da-gorulmesi-gereken-bes-yer
Onherbike önerisi:
Khiva : Laliopa Guest House
Onherbike rotası:
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=39.92630267729433%2C67.58434411726012&z=6&mid=1jTK3KeXE8JUmNea7Rtc6ZY6vCF4liEcl