Sena Momentum INC Pro Kask İnceleme

Bu yazıda hem intercom hem kamera özelliklerini barındıran,  Motomax‘tan satın aldığım ve yaklaşık 3 aydır kullandığım Sena Momentum INC Pro Kameralı Smart (akıllı) Kask hakkında düşüncelerimi paylaşacağım.

Motosiklet kaskı alırken dikkat ettiğim özellikleri ve Sena kaskın bunu ne kadar karşılayabildiğiyle başlayalım:

 

Güvenlik, Kalite:

Kask, hem DOT hem ECE onaylı ve kompozit fiberglas kabuk yapısından oluşuyor.   Çizilmeye dayanaklı vizör ve kutusundan pinlock ile gelen kask yeterli güvenlik derecesine, malzeme kalitesine sahip.

 

Sessizlik:

Sessizlik konusuna başlamadan, her sürücüye iyi bir kılak tıkacı kullanmasını tavsiye ettiğimi söyleyeyim.  Kaska gelirsek, iç dolgunun kulakları kaplaması, rüzgar sesini azaltmaya yardımcı oluyor. Astar, çene ve çıkarılabilir bir ek ile boyun çevresini iyi kaplıyor.  Zaten Sena Momentum INC-Pro’nun sessizlik konusunda öne çıkan iki işlevi var: Akıllı Gürültü Kontrolü (INC) ve Ortam Modu.
Ortam modu, kullanıcının kaskı çıkarmadan gerektiğinde çevresini net bir şekilde duymasını sağlıyor.  Örneğin yol sorarken, ya da benzin alırken benim çok işime yaradı. INC ise rüzgar gürültüsü gibi düşük frekanslı sesleri ve acil durum sirenleri
veya araba kornaları gibi yüksek frekanslı sesleri azaltarak sürücünün işitme duyusunu korumak işlevine sahip.  Yine de kullandığım en sessiz kask olduğunu söyleyemem.  

 

Konfor:

Kaskın yapısı benim kafa yapıma oldukça uydu. Benim gibi uzun saatler mola vermeden motosiklet kullanmayı seven biri için bu çok önemli.  Kaskın iç yapısı da oldukça rahat.  Benim konfor anlamında tek memnun olmadığım konu, çene kısmının oldukça yakın durması.  Kaskın ön yapısı oldukça oval yapılmış.

 

Ağırlık:

Kask yaklaşık 1800 gram.  Kullandığım diğer kask 1300 gram olduğu için ilk başta kask bana ağır gelmişti.  Ama hafif denebilecek kasklar bile intercom ve aksiyon kamera aparatlarıyla birlikte eklendiğinde zaten yaklaşık 2 kg oluyor. Üstelik kaskın ağırlık merkezi ve rüzgar direnci kötü etkileniyor.  Buradaki tek dezavanataj, aksiyon kamera yada intercom u çıkartamadığınızdan 1800 gramı hep taşımak zorundasınız.

 

Rüzgar Direnci:

Kask oval bir yapıya sahip, üst kısmındaki kamera bile kaskın aerodinamik yapısına yardımcı olmak için gözyaşı damlası şeklinde tasarlanmış.  Rüzgar direncini çok başarılı buldum.

 

Havalandırmaları:

Kaskın üzerindeki havalandırma sayısı çok değil ama havalandırma delikleri iyi çalışıyor, Kaş üzerindeki havalandırma çok fazla görünmese de havayı barındırdığı beş büyük oyuktan geçiriyor. Havalandırma kanallarını açıp kapamak oldukça pratik. 

 

Üzerindeki Donanımlar:

Hem intercom hem kamera nın kullanımı çok ama çok pratik.  Intercomun ses kalitesi müthiş ama kameranın görüntü kalitesi 1080/60 çekebilse de görüntü çok keskin değil.

20 saat konuşma, 8 sürücüyle eşleşme, 2 saat video kaydı, sesli komut gibi güzel özelliklerine sahip

Kamera tek bir düğmeyle çalışıyor ve hatta açıkken, kapalıyken, kaydı başlatırken ve kaydı durdururken size çok net duyabileceğiniz sesli komutlar veriyor. 

64 gb kartı destekleyen SD kart için bağlantı noktası kameranın arkasında ve çıkarıp takmak çok kolay.

Mikrofon kaskın içine yerleşik ve çene çubuğuna iyice gizlenmiş.  Hoparlörler ihtiyaç duyabildiğim kadar yüksek sesle çalışıyor ve bağırmama gerek olmayan bir mikrofonu var.

8 kişiyle bağlanabilen intercomun menzili de iyi (1,6 km)

2,5 saatte şarj oluyor ama powerbankta şarj esnasında (sürerken) çalışmıyor.  Şarj ederken kaskı olduğu gibi prize taşımanız gerekiyor ve yedek pil yok.  Uzun süreli sürüş yapacağınız çekimlerde her molada şarja takmak gerekiyor.

Kamera açısı 135 derece ve çekim imkanları şu değerler :1440p: 30 fps (Quad HD)1080p: 60 fps (Full HD)1080p: 30 fps (Full HD)

Kamera açısı geniş olduğundan, her tarz motosiklette farklı oturuş poziyonlarında bile genel görünütüyü çekebiliyor.

wifi ile telefondan ayarları yapmak çok basit.

Kameranın çekim kalitesini üst düzey bulmasam da kaskın üzerinde kamera olduğunu çoğu kişi anlamadığı için çekim yaparken çok rahat ediyorum.  Ayrıca intercom ve kameranın kabloları içeride olduğundan sağa sola sarkan şeyler olmamasını da çok sevdim.

 

Görünürlük:

Kaskın siyah ve beyaz olmak üzere 2 renk seçeneği mevcut.  Ben daha görünür olması sebebiyle beyaz rengi tercih ettim.

 

Tasarım:

İçinde bu kadar donanım olan bir kaskın çok kaba,ağır olmasını beklerdim.  Oval hatlara sahip şık bir tasarımı var.

 

Garanti:

Kask için 5 yıl, elektronik parçalar için 2 yıl garanti süresi var.  Kaskı Motomax getiriyor, ürüne sahip çıkıyor ve  herhangi bir arızada müşteriye hızlı dönüş sağlıyor.

 

Fiyat:

3 ay önce kaskı aldığımda fiyatı 6000 TL idi.  Artan dolar kuru yüzünden her şey gittikçe pahalılaşıyor.  Bu yazı yazdığım 3 Eylül’de kaskın fiyatı 6700 TL civarında.  Kask evet pahalı eme değeceğini düşünüyorum.  Intercom çok başarılı, kask da güzel, üzerine bir de aksiyon kamera alınca bu fiyatlara çıkmasını normal karşılıyorum. Hatta iyi bir kask alıp, üzerine Sena intercom ekleseniz zaten 6 bin liraları buluyor, maalesef böyle.

 

Kimlere Öneririm:

Niye bu kaskı tercih ettiğimle başlayayım.  Ben çok fonksiyonlu ürünleri kullanmayı tercih ediyorum.  Deneme Tahtası bir vlog kanalı değil ama yolculuklarımda güzel gördüğüm yolları çekip üzerine konuşmayı seviyorum.  Gopro8 gibi pahalı bir kamera almaya da elim gitmedi.  Bir de kaskın önüne bir gopro bağlayıp, yolda kavga olsa da çeksem diye gezinen motorcular gibi gözükmek de istemiyorum. Yol tarifi sorarken, sınır geçişleri gibi yerlerde kaskın üzerinde bulunan küçük kamera gizli olduğundan çok daha avantajlı bence.  Üstelik geniş açı olduğundan her şeyi kadraja alıyor. Kaskın üzerine bağlanan sarkan her şeyin güvenlik zaafiyeti de oluşturduğunu düşünüyorum.   Ayrıca izlediğim videolarda kamera ve intercom un kullanımının çok pratik olduğunu gördüm ve gerçekten öyleymiş.  Ayrıca çekim sırasında diğer sürücülerle intercomda konuştuklarınızı da karşılıklı kaydedebilme özelliğine sahip.  Eğer tamamen kask kamerası ile içerik üreten ve çekim kalitesi konusunda hassas bir fenomenseniz bu kask işinize çok yaramayacaktır.  Ama benim gibi kaskın üzerinde hazır halde bulunan, hemen çekime girebilen, kullanımı pratik bir kamera ihtiyacı olanları mutlu edecektir.

 

Daha fazla detay için kaskın diğer özelliklerine de bakalım:  (Motomax sayfasından alıntıdır)

MOMENTUM PRO INC Bluetooth kask, standart Momentum kaskının tüm özelliklerine sahiptir ve entegre bir QHD aksiyon kamerasıyla bir adım daha ileri gider. Zarif kamera tasarımı, sürücülerin MOMENTUM PRO INC kaskı üzerindeki tek kamera düğmesine dokunarak sürüşlerini zahmetsizce yakalamalarına olanak tanıyor. QHD (1440p, 30fps) / FHD (1080p, 60fps) kamerası 135 derecelik görüş alanına sahip ve 2 saatlik döngüsel video kayıt süresine sahip. MOMENTUM PRO INC, WiFi ile de donatılmıştır; böylece anında görüntüleri önizleyebilir ve indirebilirsiniz.

MOMENTUM PRO INC, Sena’nın devrimci gürültü önleme teknolojisi kask içinde ideal bir sürüş ortamı sağlıyor. Bunu yaparken yolda karşılıaşılan olumsuzluk yaratacak gürültüyü yüksek teknolojili çözümlerden faydalanıyor. Bu hafif, konforlu yapısı ve mükemmel havalandırması ile yüksek teknolojinin bir araya geldiği kask uzun ya da kısa yolculuklardan maksimum zevk almanız için yaratıldı. Ayrıca kolaylıkla devreye alınan Ambient (çevre) modu sayesinde kaskı çıkartmadan etrafınızla etkileşimde bulunabilirsiniz.

Sena’nın endüstri lideri Advanced Noise Control ™ teknolojisi ile birlikte ideal kulaklık konumu, sürücülerin akıllı telefonları veya dahili FM radyoları aracılığıyla zahmetsizce müzik dinlemelerini, adım adım GPS yönlendirmelerini duymalarını ve hatta dahili interkom aracılığıyla sohbet etmelerini sağlar – 1,6 km’ye (1 mil) kadar mesafede 7 sürücüye kadar-. Çoklu görev işlevi (Multitaskşng), kullanıcıların müzik dinlemelerine ve aynı anda Bluetooth interkomunu kullanmasına olanak sağlar.

MOMENTUM PRO INC, hem DOT hem de ECE onaylıdır ve çok yoğunluklu EPS içeren kompozit fiberglas kabuğundan aerodinamik olarak tasarlanmıştır. Çene ve alın havası girişleri ve kaskın arkasındaki egzoz deliği içeren karmaşık bir havalandırma sistemi, sürücülerin serin kalmasını sağlar. Kaskın hızlı kuruyan astarı lazerle kesilmiş köpükten yapılmıştır ve tamamen çıkarılabilir ve yıkanabilir. Çizilmeye ve UV ışınlarına karşı dayanıklı vizör Pinlock’a hazırdır (120 Max Vision) ve hızlı çıkarma sistemine sahiptir. MOMENTUM PRO INC ayrıca en güvenli uyum için güçlendirilmiş, naylon kayış D halka tutturma sistemine sahiptir.

MOMENTUM PRO INC Bluetooth motosiklet kaskınızı Sena Smartphone App’a bağlamak çok yönlü bağlantılara olanak sağlar. İnterkom arkadaş grupları oluşturun, özellik ayarlarınızı yapılandırın, en sevdiğiniz FM radyo istasyonlarını önceden ayarlayın, anında destek için ürün Hızlı Başlangıç ​​Kılavuzuna erişin ve daha fazlasını yapın. Buna ek olarak, Sena Camera App video kayıtlarını önizleme ve daha önce WiFi üzerinden kaydettiğiniz videoları oynatma özelliğine de sahiptir.

Sena, motosiklet kaskınızın teknolojisini Bluetooth ve kamera ile güncel tutacak DEVICE MANAGER aracılığıyla düzenli olarak yazılım güncellemeleri yayınlar. YouTube kanalı ayrıca sizi haberdar etmek için yararlı videolar sunar. Buna ek olarak, Sena uzun bir garanti veriyor – kask için 5 yıl ve elektronik parçalar için 2 yıl.

Haftaya çıkacağım Türkiye turunda yine bu kaskı kullanacağım.  Artık kaskın özelliklerine daha alıştım, umarım youtube kanalımdaki videolar görüntü ve ses bakımından daha iyi olacak.  Kanala desteklerinizi bekliyorum.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir