Temel Kamp Malzemeleri

İnsanoğlunun hayatını devam ettirebilmesi için en temel 3 ihtiyacı var hepimizin bildiği gibi: barınma, beslenme ve üreme.  Aynı zamanda yaşantımızı sadece bu temel ihtiyaçlara indirgediğimizde çevremizi tam manasıyla kavrabiliyor ve içten bir şekilde mutlu olabiliyoruz. ‘Daha az’a sahip insanların ‘daha çok’ şeye sahip insanlardan daha mutlu olmasının sebebi içgüdülerimiz. Kampçılığın temelinde de aslında bu içgüdü yatıyor, yalın bir hayat. Tabi yakın bir arkadaşımın yaptığı gibi, Uludağ zirve tırmanışına yanınızda cep telefonunuzla gidip, kamp yerinde Tinder (bir arkadaş bulma uygulaması) üzerinden kız arkadaş aramayı da tercih edebilirsiniz. =)

Kamp yapmak için barınma ve beslenme ihtiyaçlarını çözmeniz gerekiyor. Bu 2 temel ihtiyacınızı çözdüğünüzde günlerce insan dahi görmeden yol alabilir, doğada gözünüze kestirdiğiniz her yerde kalabilirsiniz. Bu yazı, kamp malzemeleri konusunda hiç bir fikri olmayan insanlara yol göstermesi için yazıldı.

En temel malzememiz çadır. Hababam sınıfında gördüğümüz üçgen çadırlar kullanımdan kalkalı 20 seneye yakın oldu. Artık esnek direkli (bu direklere pole deniyor) çift katman denilen, yani nefes alabilen bir çatı katmanının üstünde su geçirmez ikinci bir katman olan çadırlar moda. Herhangi bir outdoor mağazasına gittiğinizde ve ya sitesine girdiğiniz karşınıza 3 mevsim, 4 mevsim, 5 mevsim ve ekspedisyon çadırları çıkacaktır. Hiç kafanız karışmasın, ağır kış koşullarında (ki kastım ciddi manada kar fırtınası, aşırı yağmurlar, uzun süreli tırmanış faaliyetleri) kullanmayacaksanız 3 mevsim segmenti sizin içindir. Ancak 3 mevsim çadırlarda dikkat etmeniz gereken su geçirmezlik seviyesidir, mm su cinsinden ifade edilir. Pole’leri alüminyum olan modeller tercih sebebidir çünkü bu pole’ler zamanla çatlayıp kırılabilir.

Ucuz Seçenek: Decathlon Arpenaz 2 – 69 TL

Parasını Hakeden Seçenek: Husky Bird – 284 TL

Artık üstümüzde bir çatı olduguna göre, parkta çime yüzüstü yatan bir emmi gibi çadırın içinde yatmak istemiyorsak altımıza bir mat, üstümüze de bir uyku tulumu çekmeliyiz. Mat, uyku tulumunun altına serilen kabaca 2 metre x 0.70 metrelik bir katman. Hem yattığınız zemini insanın yatabileceği gibi yumuşak hale getirmek hem de çadır tabanından, dolayısı ile topraktan bir miktar ısı izolasyonu sağlamak için kullanılıyor. Temel olarak 2 çeşidi var, sünger matlar (çok ucuzdur, çok yer tutar, serttir ama dayanıklıdırlar) ve şişme matlar (pahalıdırlar, çok az yer tutarlar, konforludurlar ama dayanıksızdırlar). Ben hali hazırda sünger mat kullanıyorum. Uzun süre kullandığım şişme matım 4. kez patlayıp bu dünyaya veda edince parama kıyıp yeni bir tane almak yerine 20 liraya sünger mat aldım.

Ucuz seçenek: Quechua Sünger Mat – 10 TL

Parasını Hakeden Seçenek : Thermarest Şişme Mat – 211 TL

Uyku tulumlarında ise 2 temel model var: Sentetik dolgulu tulumlar ve kaz tüyü dolgulu tulumlar. Kabaca anlatırsak; sentetik tulumlar ucuzdur, çok yer kaplarlar, uzun ömürlüdürler ve ıslandıklarında dahi sizi sıcak tutabilirler. Kaz tüyü tulumlar ise oldukça pahalıdırlar, çok az yer tutarlar, iyi bakım isterler yoksa ömürleri kısa olur ve ıslandıklarında sıcak tutma özellikleri kaybolur. Sentetik malzemeli tulumlar sizin hedefinizde olacaktır. Ancak tulumların hepsinin kullanım sıcaklıkları farklıdır. Uyku tulumlarının üzerinde 3 derece bulunur: Yüksek konfor derecesi, düşük konfor derecesi ve limit. Limit değer, tulumun sizi hipotermiye girmekten koruyabileceği en düşük sıcaklığı gösterir. Eğer -5 derecelik bir ortamda kamp yapacaksanız aldığınız tulumun konfor derecesinin en azından -5 derece olmasına dikkat edin. İçinde bulunduğumuz bahar aylarında +5 / 0  derece konfor derecesi olan tulumlar işinizi görecektir.

Ucuz Seçenek: Quechua 0/-5 Uyku Tulumu – 140 TL

Parasını Hakeden Seçenek : Alpinist -5/-10 Uyku tulumu – 140 TL

Parasını Hakeden 2. Seçenek : Husky Mantilla 0/-5 Uyku Tulumu – 153 TL

Barınma sorunu çözdük diyelim. Aç karnına mutluluk olmayacağına göre beslenme sorunumuzu da çözmemiz gerekiyor. 1 gecelik konaklamayı ocağa ihtiyaç duymayacağınız şekilde sandviç vs ile geçiştirebilirsiniz ama sabah kahvaltısında şöyle bir peynirli yumurta yeseniz, üzerine kahvenizi & çayınızı içseniz şahane olmaz mı? Bunun için bir kamp ocağına ihtiyacınız var. Temel olarak 3 çeşit kamp ocağı var:

a) Lpg kartuşlu ocaklar: Bu ocaklar kullanımı en kolay olanlarıdır, fiyat olarak da en uygun seçenektir, son olarak yüksek irtifalarda dahi sorunsuz kullanılabilirler, en soğuk havada bile hemen alev alırlar. Ancak kartuşlar çok yer kaplarlar, bittiğinde doldurtamazsınız, gidip yenisini almanız gerekir ve kartuşları genellikle pahalıdır. Ek olarak, genellikle sadece ocak olarak satılırlar yani tencere tavası ile set olarak satılmazlar. Bu durumda aşağıda bahsedeceğim tencere – tava setlerinden de almanız gereklidir.

Fireman Bütan Propan Ocak – 76 TL

b) Benzinli ocaklar: Bu ocaklar genellikle teknik tırmanış, yüksek irtifada uzun kamp gibi aktivitelerin canavarıdır. Az yakıtla çok uzun süre enerji verebilmeleri, taşınma ve kurulmaları kolay olması ve güvenilir olmaları sebebi ile dağcılar tarafından tercih edilirler. Ancak benzinle yemeğinizi pişirmenin en büyük eksisi etrafın benzin kokmasıdır tabi ki. Fiyatları da oldukça yüksektir. Yine Lpg ocaklarında olduğu gibi tencere setini ayrıca almanız gerekir, son olarak çok soğuk havalarda benzini önden ısıtmanız gerekir ki kolay alev alsınlar.

MSR Whisperlite International 600 Benzin Ocağı – 304 TL

c) İspirto Ocakları: Bütün ocakları kullandım, bir sende kaldım İspirto Ocağı. Kişisel olarak favorimdir. Ucuzdurlar, genellikle tencere tava ve çaydanlıkları ile set halinde satılırlar, ispirto ve alkol bazlı yakıt kullanırlar, yakıtları ucuzdur ve İstanbul’da olmasa da Anadolu’da her nalburda ispirto bulunabilir. İstanbul’da ispirto bulamazsanız outdoor mağazalarından biraz daha pahalıya alkol bazlı yakıt alabilirsiniz. Dezavantajlarına gelince; irtifa yükselip basınç & oksijen düşünce ısıtma kapasiteleri düşer, diğer ocaklara göre hacmen daha çok yakıta ihtiyaç duyarlar.

Trangia – Trangia 25-4UL Ocaklı Set – 243 TL

Son olarak, aldığınız ocak tencere seti ile gelmediyse tencere seti almanız gerekiyor. Piyasada alüminyum, teflon kaplı alüminyum ve sertleştirilmiş alüminyum (hard-anodized) olmak üzere 3 çeşit tencere tava setleri var. Teflon malzemenin insan sağlığına zararlı oldugunu artık hepimiz biliyoruz. Hard-anodized aluminyum malzemeler biraz daha pahalıdır ama işlem görmemiş alüminyum malzemelere göre çizilmemeleri, yapışmamaları ve kolay temizlenebilmeleri ile daha tercih edilesidirler. Çin malı değillerse bu setlerin hepsi az buçuk aynı fiyattadır. Yine ufak- hafif bir kamp çatal bıçağı işinizi görecektir. Bu malzemelerin de plastik olanları hafiflik açısından metal olanlara göre daha tercih edilesidir.

Kovea HARD 23 Pişirme Seti – 128 TL

Trangia Tencere Seti – 94TL

Trangia 0,9Lt. Alüminyum Çaydanlık – 44TL

Jetboil Cargo Cozy Kit Çatal Bıçak- 30 TL

Tüm bu temel malzemelere ek olarak çakı (mümkünse çok dandik olmayan uzun ömürlü) – testere (katlanır testereler çok iş görür) – kafa lambası (uzun ömürlü olması için biraz kaliteli bir şeyler, yoksa 5 liralıklar da iş görür) – plastik tabak (kullan-at olan değil kesinlikle, tekrar tekrar kullanılabilen esnek tabaklar) – kupa & bardak (alüminyum ve ya çelik kamp kupaları çok kullanışlıdır) – çakmak (tokai daha iyi =)) yanınıza almanız gereken diğer malzemelerdir.

Bütün malzemeleri bir araya topladığınıza göre, hepsini tek bir çantaya nasıl sığdıracağınız sorunsalı ile size baş başa bırakıp, mutlu kamplar diliyorum. =)

Youtube/denemetahtasi ndaki videolarımız da çok ilginizi çekecektir.

 

 

 

Not: İlk iki fotoğraf için Senem Porduğan’a teşekkür eder, sevgilerimi sunarım.

Yazı: Hasan Ahmet Eren

Daha fazla faydalı içerik için takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Türkiye’deki kamp yerlerini merak ediyorsan bu yazıyı kesin oku: Kamp yerleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir