Müzik, bisiklet ya da motosiklet festivali fark etmez, eğer kalabalık bir ortamda çadırda kalacaksan yanında bulundurman gereken malzemeleri sakın unutma. Çadır, uyku tulumu ve mattan bahsetmiyorum, onlar zaten olmalı. Peki nedir bu bahsettiğim hayat kurtaran malzemeler?
-
Güvenlik İçin Bel Çantası:
Kamp sırasında özellikle hava karardıktan sonra acil ulaşman gereken (ilaç, anahtar, fener, böcek kovucu sprey gibi…) malzemelerin olacaktır. Bunları küçük bir bel çantasında taşımak hem pratiklik sağlayacaktır, hem de değerli eşyaların (cüzdan, küçük kamera gibi…) güvenliğini almış olacaksın. Yanında su taşıma yeri olan bir çanta daha harika olur. Markaya takılma, ben aşağıdaki çantadan kullanıyorum, siz su geçirmez bir çanta alırsan daha kullanışlı olur aslında. Yoksa benim gibi su geçirmez küçük bir kılıf (cep telefonu ve cüzdan için) da bulundurmanız gerekecek.
2. Kulak tıkacı:
Mümkün olduğunca çadırını kalabalıktan uzağa kur. Hele kamp ateşinin yakınına asla . Sabaha kadar muhabbet edenler ateş başından ayrılmayacaktır. Gerçi sen ne kadar uzağa çadırını kursan da horlama gürültülerinden kaçamayacaksın. En güzeli sen kulak tıkaçlarını çadırını kurarken uyku tulumunun hemen yanına koy. Hatta birkaç tane fazla getir, senin de horlama ihtimaline karşı sevdiklerinizle kulaç tıkacını paylaş. ?
3. Islak Mendil:
Kaldığın yerde tuvalet bile olsa, kalabalık kamplarda tuvaletin temiz kalmasını beklemek hayal olur. Ben Hindistan’ı gördüğüm günden beri her yolculuğumda ceplerime ıslak mendil koymayı alışkanlık haline getirdim. En az bir rulo da TK (tuvalet kağıdı) tabi ki. Küçük sıvı sabun şişesi de diğer cebinde olsun 🙂
4. PowerBank:
Yola çıkmadan önce elektronik cihazlarını iyice şarj et, gerekmedikçe cep telefonunu kapalı tut, kafa fenerinin yedek pillerini aldığına emin ol. Ama yine de bir powerbanka ihtiyacın olacak. Powerbank’in görevi, üzerindeki çıkışlarla, şarjı azalan mobil cihazınıza ek güç takviyesi yapmaktır. Bataryanın (Miliamper/saat) değeri ne kadar yüksekse, o kadar pil ömrü sunmakta. Fakat bataryanın yüksek mAh değeri sunması ise daha fazla alan, ağırlık ve kalınlık anlamına geliyor. Yani, kullandığın cihazların miliamper cinsinden kapasitelerini bilip, onların toplamının yaklaşık 3 katı kapasiteye sahip bir powerbank seçimi ideal olacaktır. Ayrıca şunu da bilmelisin, 1 amperlik şarj cihazı, bir bataryayı 2 saatte şarj eder. 2 amperlik bir şarj cihazı ise, 2000 mAh’lik bir bataryayı 1 saate şarj eder. Bu yüzden çıkış gücü minimum 2 amper seviyesinde olan bir power bank almanızı öneririm.
5. İyi Bir Kafa Feneri:
Cep telefonunuzun aydınlatmasına güvenme. Mutlaka bir kafa fenerin olsun. Hem böylelikle iki elini birden kullanma şansınız olacaktır. Fenerinin gücünü üstünde yazan lümen değerinden anlayabilirsin. Lümen değeri ne kadar yüksekse, o kadar güçlü ve parlak bir ışık elde edersiniz. Ancak bu değer arttıkça enerji tüketimi de artacağından fenerin şarjını daha çabuk tüketir. Kamp için alacağın fenerin değeri 150’den az olmasın derim. Eğer yerin varsa ağaca asabileceğiniz güneş enerjisiyle çalışan, ya da şarjı uzun giden bir aydınlatma da işe yarayacaktır. Bir de ateş başında fenerini açık tutup insanların gözünü alma 🙂
6. Nakit Para:
Kamp alanlarının çoğu yerleşimlere uzaktır. Alışverişimizi kamp alanına yakın köylerden ihtiyacımız kadar yaparız. Böylelikle hem daha taze ürünler alırız, hem de yöre halkı kazansın isteriz. Ayrıca boşuna kamp alanına kadar taşımamış oluruz. Fakat buraların çoğunda sadece nakit para geçer, kredi kartınız bir işe yaramayacaktır.
7. Cırt Kelepçe ve İp
Aslında bunun sadece kampla alakası yok, nereye giderseniz gidin cırt kelepçeyi yanınızdan ayırmayın. Kopan bir şeyi bağlamak için ya da kampta kıyafetleri asıp kurutmak için bir ip ve cırt çok pratik çözümler bulmanıza yarayacaktır.
8. Çakı, Bıçak
Küçük boyutta çok özellikli bir çakın mutlaka cebinde olsun. Eğer gittiğin festival güvenlik kontrolünden geçeceğin kadar sıkıysa (genelde müzik festivalleri) tabi ki çakını evde bırak 🙂
9. Tabure
Kamplarda sandalye çok değerlidir. Özellikle tesis olmayan doğal kamp alanlarında sandalye kampa yarışı olur. Hatta sandalyeler istemeden karışır. Sana tavsiyem kolay taşıyabileceğin ve kaldırabileceğin bir taburen olsun.
Kalabalık kamplarda yapmaman gereken hareketleri de okumalısın 🙂 tıkla
Daha fazla içerik için takipte kalın:
facebook.com/deneme.tahtasi.tv
Eğer kamp ya da motosiklet malzemeleri konusunda eksiğin varsa Orangemotorrad sitesine bir göz derim.