Mondial RX3i Evo ile Çatalca-Evcik Kampı

Bu satırları İstanbul’da doğal kamp alanları içinde en sevdiğim yerlerden biri olan Evcik plajından yazıyorum. Çatalca Yalıköy’de iki gün boyunca hem kamp, hem motosiklet test sürüşü, hem de video çekimleri yaptığımız dolu dolu bir hafta sonu geçirdik.

Bu yolculukta bana sürüş için Fulya Eda Demir, video çekimlerinde de Bartu Ayata ve Orange Motorrad ekibi eşlik etti. Harika bir havada yaptığımız kampta Mondial’in RX3i Evo ve Buccaneer modellerini de test etme fırsatımız oldu. Zaten Yalıköy’ün çevresindeki köy ve orman yolları motosiklet kullanmak için çok güzel rotalara sahip. Hem kamp yeri, hem de kullandığımız motosikletlerle ilgili değerlendirmeler yapacağım.

RX3i Evo ile Evcik Kampı

Evcik Plajı

Evcik plajı İstanbul’dan yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta Çatalca’da Karadeniz kıyısında harika güzellikte ve hala bakir bir yer. Uzunca bir sahili olan plaja kadar asfalt yolla gidilebiliyor. Plajda herhangi bir tesis, masa, büfe yok. Sadece can kurtaranların ve birkaç balıkçının kulübesi var.

Aslında kamp yapmak için gölge bir yer, yakacak odun bile yok. Ama manzarası o kadar güzel ki, buraya gitmeye kesinlikle değer. Plaja varmadan 5 dk önce yol üzerindeki çeşmeden ve ormandan odun alıp biraz taşımaya katlanacaksınız. Bir de yaz aylarında gündüzleri denize girmek için gelenlerin kalabalığı da olacaktır.

RX3i Evo ile Evcik Kampı Böyle günlerde sahilde biraz yürüyüp kumların üzerinde kimsenin olmadığı bir yer bulup geceyi geçirebilirsiniz. Eğer ben daha konforlu bir kamp yapmak istiyorum derseniz Evcik’in hemen ilerisindeki Çilingöz ve Kastro tabiat parklarında yaklaşık 50 TL ödeyerek piknik masaları, çeşme, elektrik olan bir yerde de kamp yapabilirsiniz. Hatta Yalıköy merkezde güzel restoran ve oteller de bulunuyor. Ama buralar da yazın hafta sonları en az Evcik kadar kalabalık olacaktır.

RX3i Evo

Mondial’in 2500 cc lik enduro modeli olan RX3i Evo’yu uzun zamandır denemek istiyordum. Özellikle motosiklet kullanmaya yeni başlamak isteyen arkadaşlarımın bana sürekli sorduğu bir model bu. Ben de Motovento İstanbul’dan sıfır km bir RX3i test motoru aldım ve yaklaşık 5 gün boyunca kullandım.

RX3i Evo ile Evcik Kampı

Önce şehir içinde sonra da kampa gidip, köy ve orman yollarında test ettim. Toplamda 600 km yol yaptım, bu tabi ki çok sağlıklı bir değerlendirme için yeterli değil biliyorum. Üstelik motor rodajda olduğundan çok zorlamak da istemedim. Motorun avantaj ve dezavantajlarını sıralayarak başlıyım:

Avantajları: Motosikletin görünüşü çok şık. 250 cc lik bir motor için dışarıdan bakıldığında oldukça gösterişli. Motorun sıfır fiyatı 14 bin km, bu fiyata 3lü çanta seti ve koruma demiri de dahil. Motora ekstra bir harcama yapmadan direkt yola çıkabilirsiniz. Sele yüksekliği alçak olduğundan boyu kısa olanlar, kadın motorcular da zorlanmadan kullanacaktır.

 

Ayrıca selesini oldukça rahat yapmışlar, hem sürücü hem artçı için enduro motosikletlerdeki sele rahatsızlığı bu modelde daha az. 15 litrelik yakıt deposu , 250 cc lik enduro rakiplerine oldukça fark atmış. Motor rodajda olduğundan 100 km de kaç litre yaktığını söylemem yanlış olabilir ama yakıtı kendi kategorisinde normal diyebilirim. Çantaların ruhsata işli olarak gelmesi de güzel olmuş. Yan çantaları geniş yapmamaları motorun şehir içinde kullanımını kolaylaştırmış. 2016 yılında motorda birkaç güzel değişiklik yapmışlar.

Özellikle ön ve arka jantın 19-17’ye yükseltilmesi iyi olmuş. Ön siperlik de biraz uzatılmış. Motosikletin yedek parçası rakiplerine göre daha ucuz olması da önemli bir avantaj. Özellikle Anadolu’da Mondial’ın oldukça yaygın olması ve servis sıkıntı çekilmemesi unutulmamalı.

RX3i Evo ile Evcik Kampı

Dezavantajları: RX3i yi bir yol endurosu olarak düşünmek gerekir. Hafta sonları araziye de çıkılır eğlenilir ama önceliği bu değil bence. Çoğu kişinin başlangıç olarak bu motor ile Honda’nın CRF250L ile arasında kararsız kalması aslında bu iki motorun özelliklerini bilmemesinden kaynaklanıyor. RX3i ile motoru rahatça yükleyip uzun yola, köy yollarına, her kampa yorulmadan gidebilirsiniz ama bozuk orman yollarında biraz zorlanabilirsiniz. Arazide ayakta kullanmak için gidon yükseltme aparatı takabilirsiniz. Motosikletin fabrika çıkış lastikleri kötü olduğundan yol tutuşu da, frenlemeyi de kötü etkiliyor.

RX3i Evo ile Evcik Kampı

RX3i Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler:

Motorun fabrika çıkış lastiklerini değiştirip iyi bir enduro lastiği takmak gerekiyor. Farlar da gece yetersiz geldi, güçlendirilebilir. Bu motoru kullananların facebook grubundaki yazışmalarını da okudum. Özellikle 2016 yılından önceki modellerde oksijen sensörü ile ilgili sıkıntılar yaşanmış ve yaklaşık 200 TL’ye bu parçayı değiştirenler olmuş.

RX3i Evo ile Evcik Kampı

RX3i’yi Kimler Kullanmalı?

RX3i, motosiklete yeni başlayacak olanların değerlendirmesi gereken bir model. İleride daha güçlü, daha yüksek endurolara geçiş yapmak için bu motorla başlayabilirsiniz. Boyu kısa olanların, bütçesi az olanların, yüklü şekilde motor kullanmayı sevenlerin, artçı ile uzun yola çıkanların seveceği bir model bu. Son yıllarda 250 cc lik motorlarla dünya turuna çıkan bir çok arkadaşımız oldu, dolayısıyla bu tarz motorları sadece başlangıç için kısa sürelik değil, gerek uzun yolda, gerek şehir içinde uzun yıllar da kullanabilirsiniz.

Daha fazla faydalı içerik için takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir