Yalova Yeşil-Mavi Yol Rotası

Yazı : Tolga Karalar

Yalova’da hala pek bilinmeyen oldukça uzun bir rota var: Yeşil-Mavi Yol

Kış soğuğuna aldırmadan bu hafta sonu Erkin ve Hasan ile bizim için son derece keyifli  bir rota olan Yeşil-Mavi yolda motosiklet kullandık.  Hem off-roadumuzu yaptık, hem de Erkin’in vazgeçilmez klasiği karda sucuk keyfini ?

Rotamızdan kısaca bahsedersem; Yeşil-Mavi yol projesi bağlantı yolları ile 200 km ye yakın bir uzunluğa sahip.  Altınova’dan başlayan yol, Soğuksu, Karadere, Fevziye, Tevfikiye, Sermayecik, Çiftlikköy, Burhaniye, Çukurköy, Dereköy, Laledere ve Gacık, Taşköprü, Elmalık, Sugören, Güneyköy ve Kurtköy’e kadar uzuyor.

Yolculuğumuz Erkin ve Hasan’la Eskihisar iskelesinde buluşarak başladı. Bu feribot motosikletle karşıya geçmek için çok uygun. Gidiş dönüş sadece 20 lira.

Topçular iskelesinde indikten sonda Yalova’ya doğru giderken, Hasan’ın korna ve selektörleriyle yanlış yöne gittiğime dair kalp kırıcı ikazlarından sonra bir benzinciye çektim. Geri dönüp İzmit tarafından Altınova’dan rotaya başlamaktansa yola devam edip Yalova’ya gelmeden Çiflikköy sapağından saptık.  Güneye Gacık köyüne doğru keyifli yollar başladı.

Çay molası verdiğimiz Gacık köyü son derece sempatik bir yer. Köy kahvesinin içinde tahminen 100 yıllık bir çınar mevcut. Yolava’da köylerlerde yaşayan amcaların muhabbetine doyum olmuyor. Neyse köyde çayımızı içtikten sonra – çay da enfesti bu arada – Mavi Yeşil Yol rotamıza Laledere, Derekoy, Çukurkoy istikametinden devam ettik.

Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik sonunda Burhaniye köyüne vardık.  Yollar son derece keyifli, genellikle stabilize yollardı. Yükseldikçe yol kenarlarında kar gözükmeye başladı yavaş yavaş. Ancak yollar her ne kadar bozuk ve konforsuz olsa da Burhaniye’ye kadar köy yollarında gitmiştik, ıssız yerlere ulaşamadık.

Burhaniye köyünde rakım gittikçe yükseldi (500 m civarı). Biz istikametimiz güneye çevirip tamamen karların kapladığı yol benzeri bir yere daldık. İşte şimdi eğlence ve sucuk zamanı ?

Erkin’in motoruna hiç takmadığı ama sucuk yellemek için yanında daima taşıdığı plakası olmasa zaten zar zor yaktığımız ateş yalan olacaktı.

Eee sucuğumuzu da yediğimize göre artık dönüş yoluna geçebilirdik. Bugün yediğin hurmalar yarın kıçını tırmalar misali  – buradaki hurma sucuk oluyor- karlarda gömülen motorları aşağı indirmek için baya bir efor sarfettik. Özellikle benim motorum (F650GS) daha alçak ve ağır olduğu için kara saplandığında çıkarmak kolay olmadı.

Dönüş rotasını farklı bir güzergahtan yapalım dedik ve Çukurköy Kılıç ve taşköprü üzerinden Topçular iskelesine sağ sağlim ulaştık.

Yeşil-Mavi  yolda daha birçok rota mevcut, şiddetle tavsiye edilir. Görüşmek üzere…

Fotoğraf: Tolga KARALAR, Erkin YEŞİL

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir