Karadeniz Rotaları – 2

Yolculuğun ilk gecesini Akçakoca’da geçirmiştik.  Kaldığımız yerden Amasra’ya doğru dolana dolana yol almaya devam ediyoruz. Sahilden ilerlemeye devam edersek Ereğli, Zonguldak üzerinden Amasra’ya ulaşacağız.

Eğer artık deniz görmekten sıkıldığınızı düşünüp ormanlık bölgeden geçmek istiyorsanız, Mengen’e doğru ilerlemeniz gerekir.  Bu bölgede kalacaksak Bolu Yedigöller’de ya da Karabük Yenice Ormanlarında yürüyüş ve kamp yapmak harika olur.

Kamp değil de ağaç evlerde kalmak isteyenleri Azdavay‘daki Çömlekçiler At Çiftliği‘ne davet edelim.  Burada ister odalarda, ister tesisin bahçesine kuracağınız çadırınızda kalabilirsiniz.  Daha da rahatını sevenleri, Safranbolu’ya bir butik otele alalım.

Ben sahilden Zonguldak üzerinden devam etmeyi tercih ediyorum.  Çünkü buralara da yakında bölünmüş yol gelecek ve bölgenin tüm güzelliği yok olacak; aynı doğu karadeniz sahilinde olduğu gibi.

Akçakoca’dan Ereğli’ye kadar olan yol deniz kenarından ilerliyor.  Yol yenilenmiş, tüneller yapılmış. Zonguldak’a devam edecekseniz Ereğli’nin içine girmenize gerek yok. Ama buraya kadar gelmişken Ereğli merkezini bir görün, en azından yemek molası verin derim. Ereğli Zonguldak’ın ilçesi olmasına rağmen, Zonguldak şehir merkezinden çok daha düzenli ve güzel bir yer. Ereğli’yi Zonguldak’a bağlayan asıl yol deniz kenarından değil biraz içeriden geçiyor.  Size tavsiyem bu yola girmeden deniz kenarındaki köylerin içinden(Balı, Keşkek, Gökçeler) geçerek, kaybolmayı göze alarak devam edin. Buradaki yollar hem dar hem de bölgedeki maden ocakları yüzünden yer yer bozuk, şimdiden uyarayım.

Yine de köylerin içinden geçip, deniz kenarından ilerleyen bol yeşilli bir yoldan geçeceksiniz, buna değer.  Zonguldak’a 10 km kala ana yol da sahile kavuşuyor.  Bu yol Çatalağzı üzerinden Filyos’a kadar kesintisiz manzaralı bir enfes bir güzergah.

Filyos’tan sonra tabelalar yine içeriden giden anayola yönlendiriyor Bartın’a kadar.  Ben yine köy yollarından deniz kenarından gitmenizi öneriyorum.   Bartın şehir merkezine de girmeye gerek yok. Nasıl Ereğli Zonguldak şehir merkezinden daha görülesi bir yerse, Amasra da Bartın’dan çok daha çekici bir yer.  Tabi ki bu kentlerin deniz kenarına kurulmuş olmalarının etkisi büyük. Ayrıca bu yol üzerinde gözden kaçan ve hala yol yapımından kendini kurtarabilen güzel koylar bulunuyor.

Bartın’dan Amasra’ya inen iki yol var, ana yoldan değil batı girişinden (Kazpınarı üzerinden) orman içinden gidilirse yol daha keyifli unutmayın.  Ayrıca Amasra’yı tepeden izleme şansınız da olacak. Amasra’yı çok seviyorum. Gerçi her yer gibi orası da hafta sonları çok kalabalık, sevimsiz ve gereksiz pahalı, yapacak bir şey yok. Bu kez Amasra’yı yukarıdan izleyip içine girmiyorum. Daha doğuya devam edip Akkonak’a sürüyorum. Tek başıma yol aldığım için olsa gerek daha sessiz sakin yerlerde kalmak istiyorum.

Akkonak’ta daha önce adını duyduğum bir kamping vardı: Akarsu kamping.  Deniz kenarında yeşillik alan içinde, hoşsohbet Fikriye Hanım’ın işlettiği temiz bir tesis. Kamping, küçük bir koyun yamacına kurulmuş tam benim ihtiyacım olan sessiz bir yermiş gerçekten. Akarsu ailesi de tesisin içinde yeni restore ettikleri güzel bir evde yaşıyor.  Evin üst katını da kiralıyorlar ayırca.  Konaklama fiyatları da İstanbul yakınlarında cennet diye geçinen yerlerin yarısı bile değil.

Tesiste küçük bungalovlar mevcut olsa da çadır için ayrılmış yeşil alanın manzarası daha güzel.  Burası aynı zamanda karavancıların da sıklıkla uğradığı bir kamping. Akarsu Kamping’de ben bir gece kaldım ama günlerce kalınıp dinlenilebilir burada. Tüm gün hiç bir şey yapmadan yatılır, denize girilir, balık tutulur…

Bu arada Akkonak, trafik kazasında kaybettiğimiz Barış Akarsu’nun doğup büyüdüğü yer.  Kampinge giderken Barış’ın evinin önünden geçip annesiyle de tanışma fırsatım oldu. Bu küçük balıkçı kasabasında  yaşayan herkes çok tatlı, huzurlu insanlar. Beni de sanki yıllardır tanıdıkları bir arkadaşları gibi iyi ağırladılar. Umarım ilerleyen yıllarda da sık sık yolum buraya düşecek…

Daha Karadeniz yolculuğunun çok başındayız. Buradan Sinop’a geçiyoruz, asıl güzel yollar orada başlıyor. Devamı gelecek…

Akarsu Kamping’in bilgileri:

www.facebook.com/akarsucamping    www.akarsucamping.com   Akkonak, Amarsa, Bartın  (41°47’37.58″K  32°30’5.49″D)

  • Telefon: +90 378 335 80 80
  • GSM: +90 536 069 18 98
  • GSM : +90 537 264 23 43

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir