Motosikletle Ermenistan Yolculuğu

Bazı yerler vardır, çok yakınınızdadır ama hiçbir zaman gidilecekler listesinde ilk sırada olmazlar. Belki de ön yargılardan dolayı aklınızdan bile geçirmezsiniz. Gördükten sonra ise kaygıların boşuna olduğunu anlarsınız. İşte Ermenistan bizim için böyle bir ülke…

Motosikletle Gürcistan’a daha önce birkaç defa gitmiştim. Fakat nedense kapıda vize alabildiğimiz Ermenistan’a geçmek hiç aklıma gelmemişti. Ermenistan vizesinin bu kadar kolay olduğunu da bilmiyordum açıkçası.  Nihayet geçen yaz 5 günlük bir Ermenistan yolculuğu yapabildim.  Yol arkadaşım Cevher’le birlikte Gürcistan üzerinden Ermenistan’a geçip, bir hafta boyunca neredeyse ülkenin tamamını dolaştık.

Gürcistan’dan Ermenistan’a geçişimizi Bavra sınır kapısından yaptık. 8 dolar ödeyip aldığımız vize ve  evrak işlemleri birkaç dakikada sürdü sadece.  Trafik sigortası istemediler. Görevliler çok yardımsever ve güleryüzlüydü; en sorunsuz ve hızlı geçtiğim sınır kapılarından biri oldu burası. Sınırdan geçince M1 yolunu kullanarak direkt Erivan’a sürdük. Gürcistan’a göre yollar oldukça bozuktu.  Gürcistan’daki ormanlarla kaplı keyifli yollar  git gite kurak topraklara döndü.  Zaten Ağrı’nın arka tarafındaydık, Doğu Anadolu’da geziyor gibiydik. Tek fark turist gören (gözleri dolar olan) polislerin hemen peşimize takılmasıydı. Hız limitlerinin çok düşük olmasını fırsat bildikleri için bizi de çok az yoldular Erivan’a varana kadar.

Yola çıkmadan bölge hakkında çok iyi araştırma yapmamıştım bu kez. Elimizde GPS ya da harita da yoktu. Tabelaları takip edip, Ağrı Dağını sağımıza alıp Erivan’a ulaştık. Zaten polis avcılar yüzünden yavaş gittiğimizden Erivan’a ancak hava kararınca ulaşabilmiştik.   Hazırlıksız yaptığım yolculuklarda, şehir merkezinde wifi olan bir kafeye oturup, en yakın hostele rezervasyon yaparım. Bu sefer de öyle oldu. Erivan’ın en kalabalık sokaklarının birinde yerel yemekler yapan bir restorana oturup hem karnımızı doyurduk, hem da kalacak bir hostel ayarladık. Otoparkı olmayan hostelin önüne iki motoru zincirle bağladık ve ilk gece şehri yürüyerek dolaştık.

Hostel çalışanlarından aldığımız bilgiler, edindiğimiz harita ve biraz internette araştırmadan sonra Ermenistan’ı dolaşmaya başladık.  Gezi hikayemizi anlatmaktansa küçük ipuçları vermeyi daha faydalı buluyorum.  Sadece sonda söyleyeceğimi şimdi yazayım: Yolculuk oldukça keyifliydi, motosiklet kullanmak için güzel yollardan geçtik. Açıkçası Gürcistan’a kadar gidip de Ermenistan’a geçmemek yazık olur. Fakat tekrar görülecek kadar bir numarası yok. Bir daha gidersem ancak ucuz uçak bileti ayarlayıp, hafta sonunu Erivan’da geçiririm o kadar.

Yola çıkmadan önce okuduğum bloglarda ülkenin doğusundaki Sevan Gölü’nden bahsediyordu herkes. Açıkçası bana için çok özel bir yer olarak gelmedi. Sonrasında Vanadzor üzerinden dolaşarak ülkeye giriş yaptığımızı  sınır kapısındn tekrar Gürcistan’a geçtik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir