Motosiklet ve Uzun Yol
Motosiklet kullanmak insanın zihnine sakinlik, hayatına kolaylık, ruhuna özgürlük, yaşamına heyecan katar. Bir de motosikletinle uzun yolculuklara çıkmaya başladın mı yaşayacağın maceralar sana farklı kültürler, güzel insanlar ve sürprizler sunar. Böylelikle öngörülü olmayı, az eşyayla yetinmeyi, doğanın gücünü hissetmeyi, hoşgörülü olmayı ve karşılaşacağın problemleri pratik yollarla çözmeyi öğrenirsin.
Yakında motosikletimle çıkacağım dünya turu öncesinde, hem kendime hatırlatma hem de uzun yola yeni çıkacakların işine yarayacağını düşündüğüm kısa bilgiler vermek istedim:
1) Gerçekçi bir plan yap
Daha önceki yol deneyimlerini, kondüsyonunu, hatalarını, eksiklerini düşünerek gerçekçi bir plan yapmalısın. Dikkat etmen gereken başlıca noktalar rota, süre, hava durumu, yol şartları, konaklama ve bütçe planlaması olmalı. Mutlaka A, B, C planların olsun. Plansız, hazırlıksız gezmek özgürlük demek değildir; gereksiz risk almaktır.
2) Yol Arkadaşı
Tek başına yola çıkmanın en büyük avantajı daha özgür olman ve karar almak konusunda kolay hareket etme esnekliğidir. Ayrıca tek olman gittiğin yerlerde yeni insanlarla tanışma olasılığını arttır. Yanında güvendiğin tecrübeli bir yol arkadaşının olması ise alacağın kararlar konusunda daha gerçekçi hareket etmeni sağlar, güvenlik konusunda aha rahat olursun, başına bir şey gelmesi durumunda sana yardımcı fırsatı yaratır. Ama yola çıkmadan önce özellikle yolculuğun bütçesi, rotanın zorluğunu ve konaklama tarzını yol arkadaşınla iyice konuşmalısın. Eğer en az birkaç ay sürecek bir yolculuğa çıkıyorsan tek gitmek daha sağlıklı olacaktır. En yakın arkadaşınla bile belli bir süreden sonra sıkıntılar yaşayabilirsin.
3) Yanına alman gereken malzemelerin listesini yap
Evraklar (pasaport, ruhsat, ehliyet, kredi kartı, nakit para gibi…) bunları su geçirmez kılıfta taşımalısın.
Kişisel malzemeler (telefon, ilaçlar, diş fırçası, güneş gözlüğü, ıslak mendil, çakı gibi…)
Motosiklet malzemeleri (avandanlık, lastik tamir kiti, zincir yağı, kilit gibi …)
Elektronik Malzemeler (powerbank, fotoğraf makinesi, intercom, şarjlar gibi …)
Kamp Malzemeleri (çadır, uyku tulumu, mat, kafa feneri, ocak gibi…)
Bazen hiç tahmin etmediğin yerlerde konaklamak zorunda kalabilirsin. Kamp yapmayacak olsan bile yanına küçük bir uyku tulumu almak, hem konfor hem hijyen bakımından işe yarayacaktır.
4) Motosikletini Hazırla
Rotaya uygun bir motosiklet seçimi yapmalısın. Motosikletin bakımlarını eksiksiz yaptıktan sonra, yolun zorluk derecesine göre lastik tercihi de çok önemli. Yolun uzunluğu ve gidilecek bölgenin ıssızlığı göz önünde bulundurarak yakıt menziline göre yedek benzin bidonu, yağ değişimi aralıklarına göre yanında yağ, yağ filtresi taşıman gerekebilir. Otomatik zincir yağlama sistemi yolda işini kolaylaştıracaktır. Motosikleti mümkün olduğunca az eşyayla yüklemelisin. Gereksiz malzemeler hem boşuna ağırlık yapacaktır, hem de aradığın malzemeleri bulmanı zorlaştıracaktır. Tek seyahat ediyorsan motoru devirdiğinde eğer aşırı yüklü isen tek başına kaldırman kolay olmayacaktır. Eğer yan çanta kullanacaksan, denge problemi yaşamamak için iki tarafı da eşit ağırlıkla yüklemelisin.
5) Yola Çıkmaya Kendini Hazırla
Konsantrasyon, yola çıkmadan önce çok önemlidir. Aynı şekilde yol süresince uykunu iyi almalı, yeterince beslenmeli ve sık sık su molası vermelisin. Günlük 500 km den fazla sürmemek, hava kararmadan gidilecek yere ulaşmak ertesi günkü sürüşün için dinç kalmanı sağlar. Rotanı bütün şartları göz önünde bulundurarak hazırlamalısın. Yolda internetin olmama ihtimaline karşı telefonuna maps.me , camping.info gibi offline çalışabilen uygulamalar yüklemelisin. Bu uygulamalar hem rota, hem konaklama konusunda çok işine yarayacak.
6) Kıyafet Konusu
Motosiklet kıyafetlerini (kask, ceket, pantolon, bot, eldiven) hava şartlarını göz önünde bulundurarak seçmelisin. Nefes alabilir kıyafetler seçmeli ve terlememek için kat kat giyinmeyi tercih etmeliyiz. Mümkün olduğu kadar görünür malzemeler seçmeliyiz ve yola çıkmadan önce tüm malzemeleri en az bir hafta kullanmalıyız. Denenmemiş yeni malzeme ile yola çıkmak büyük risktir. Hangi mevsim yola çıkarsanız çıkın termal içlik, yağmurluk gibi malzemeleriniz mutlaka yanınızda olsun. Dünyanın çoğu yerinde çorap tişört gibi malzemeleri bulabilirsin, yola çıkarken her şeyden çok sayıda yanına almana gerek yok.
7) Daha önce benzer rotayı yapanlardan bilgi al.
Özellikle yurt dışı yolculuklara gitmeden önce bilgi toplamak, blogları okumak, videoları izlemek ve daha önce giden arkadaşlarla sohbet etmek işini çok kolaylaştıracaktır. O bölgedeki sağlık problemleri, vize süreci, sınır geçişleri hakkında bilgi toplarsan yola çıktıktan sonra işin çok kolaylaşır.
İnsanların yolda şanssızlık olarak nitelediği çoğu şey aslında ön hazırlığın iyi yapılması sayesinde ortadan kaldırılabilir. Problemi çözmeye çalışmak kadar, problemi yaşamayacak altyapıyı hazırlamak da önemlidir.
Son olarak da en sevdiğim rotalardan bahsedeyim.
Türkiye içinde en sevdiğim motosiklet rotası olan Erzincan Kemaliye-Divriği arasında “dünyanın en zorlu yollarından biri” olarak kabul edilen Taş Yolu’nun hikayesi çok etkileyici: Kemaliye ilçesini İç Anadolu’ya bağlayabilmek için 1870 yılında yöre halkı tarafından ilkel aletlerle kayaları oyarak yapımına başlanan yol 132 yılda tamamlanabilmiş. Tünelleri karşılıklı kavuşturacak ölçümleri yapamadan zorluklarla başlanan yolda uzun süre başarılı olunamamış. Yıllarca ara verildikten sonra Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu ve devletin verdiği destekle yapımına devam edilen yol ilk başta sadece yürüme genişliğindeymiş. Sonrasında genişletilerek 2002 yılında araç trafiğine de açılabilmiş. Taş yolun her iki tarafında yer alan 400-500 metrelik sarp kayalık yamaçlar, Karanlık Kanyon macera tutkunu motosikletçileri çok etkileyecektir.
Yurt dışında önereceğim rotalar ise doğuda Gürcistan, batıda Makedonya olacak:
Gürcistan’a gideceklerin kullanmasını önerdiğim Batum, Poti, Mestia, Ushguli, Kutaisi, Gori, Tbilisi, Kazbegi rotası, Avrupa Alpleri’nden bile daha güzel manzaralara sahip. Özellikle kamp yapmayı seven enduro meraklıları Mestia ve etrafındaki dağlara aşık olacaktır. Gürcistan’a vize gerekmiyor ama sınırı geçince trafik sigortası yaptırmalısınız.
Makedonya’yı tercih edenler, ilk gece Yunanistan’ta (Dedeağaç) konaklayıp, ikinci gün Ohrid Gölü’ne (Makedonya) ulaşabilirler. Ohrid’in hem sakinliği hem de diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz olması sizi mutlu edecektir.
Daha uzun bir rota hayal edenlere ise Hindistan’ın Himalayalar (kuzey) bölgesi, ya da Tacikistan’ın Pamir Dağları’nı öneririm. Fakat bu iki rota için çok iyi planlama yapmanızı ve en az 2 ay vakit ayırmanızı tavsiye ederim.
Tüm bu rotalar ile ilgili detaylı bilgileri Youtube/denemetahtasi kanalında ve www.erkinyesil.com bloğunda bulabilirsiniz.
Yanına alman gereken kişisel malzemelerin listesi:
Bilgisayar
Uyku tulumu, çadır, mat
Mutfak Malzemeleri
Fotoğraf Makinesi,yedek piller, kartlar
Yürüyüş Ayakkabısı
Terlik
Termal İçlik
Polar
Yağmurluk
Islak mendil
Mikrofiber havlu
Çamaşır deterjanı
Taşınabilir (solar) şarj cihazı ve şarjlar
Multitool/çakı
Şapka
Eldiven
Güneş gözlüğü
Çakmak
Kafa feneri
İlk yardım çantası
Matara
Küçük Hediyeler
Kulak tıkacı
Günlük sırt çantası
Asma kilitler