Kemaliye Taş Yolu
Erzincan Kemaliye-Divriği arasında “dünyanın en zorlu yollarından biri” olarak kabul edilen Taş Yolu macera tutkunlarına zor ve heyecanlı bir yolculuk sunuyor.
Barındırdığı çok sayıda tünel, karanlık virajları ve keskin uçurumlarıyla taşlık bozuk bir zeminde zorlu bir yolculuk isteyenler, Kemaliye Taş Yolu’nda adrenaline doyacak. Kemaliye ilçesini İç Anadolu’ya bağlayabilmek için 1870 yılında yöre halkı tarafından ilkel aletlerle kayaları oyarak yapımına başlanan yol 132 yılda tamamlanabilmiş. Tünelleri karşılıklı kavuşturacak ölçümleri yapamadan zorluklarla başlanan yolda uzun süre başarılı olunamamış. Yıllarca ara verildikten sonra Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu ve devletin verdiği destekle yapımına devam edilen yol ilk başta sadece yürüme genişliğindeymiş. Sonrasında genişletilerek 2002 yılında araç trafiğine de açılabilmiş. Taş yolun her iki tarafında yer alan 400-500 metrelik sarp kayalık yamaçlar, Karanlık Kanyon boyunca macera tutkunlarının yanı sıra fotoğraf meraklıları için de nefis manzaralar sunuyor. Zaten bölgeye yapılan yeni yollardan sonra Taş Yol artık ulaşımdan ziyade macera turizmi amaçlı kullanılıyor.
Taş Yolu’nda yer alan 38 adet tünelin aralarında kısa boşluklar var ve yoldan çıkıp nehre yuvarlanma riski oldukça fazla. Havalandırma ve aydınlatma için tünellerin içine yer yer baca delikleri konulmuş. 7-8 km boyunca yer yer iri kayalarla dolu yol boyunca herhangi bir tesis, araç hatta insan göremeyeceksiniz. Zaten karşı yönden bir araç gelirse uzun bir süre birbirinize yol vermek için uğraşacaksınız. Yol o kadar dar ve ıssız. Yolda benzin, yiyecek içecek sıkıntısı çekmemeniz için Kemaliye merkezde son ihtiyaçlarınızı gidermeniz gerekiyor. Yolun bozuk kısmı 7-8 km olsa da Divriği yönüne doğru yaklaşık 1 saat bir yerleşim göremeyeceksiniz.
Taş yoldan geçerken size en etkileyecek yerlerin başında Karanlık Kanyon gelecek. Kemaliye’ye 3 km uzaklıktaki kanyon dünyanın en büyük ikinci kanyonudur. 9 km uzunluğundaki kanyonun içinde Fırat nehri kıvrılarak geçmektedir. Fırat Nehri üzerinde tekne turları ve rafting, kano, jet ski ve bot safari gibi su sporları yapılmaktadır. Karanlık Kanyon’da ayrıca Base Jamp ve Wingsuit atlayışları gerçekleştirilebiliyor. Bölgeyi gezmek ve doğa sporları yapmak için en uygun dönem ilkbahar ve yaz ayları. Taş Yolu’nun yapımı maalesef doğa tahribatı da oluşturmuş. Kontrolsüzce kullanılan patlatıcılar ile kanyona büyük zararlar verilmiş. Örneğin kanyonda yaban keçileri artık görülmüyor.
Taş Yolu, Karanlık Kanyon ve Fırat üçlüsü dışında dünya kültür mirası listesine dahil edilen Kemaliye evleri de size büyüleyecek. Ahşap ve taşın iç içe geçtiği birbirinden güzel evleri arazi yapısına uygun olarak inşa ediliyor. Evlerin birçoğu eğimli araziye yaslanıyor. Genelde üç katlı olan Kemaliye Evleri’nin alt katları, hizmet bölümü olarak işlev görüyor. Bahçe ile bağlantılı olan burası kiler ve odunluk olarak değerlendiriliyor. Ahşap olarak yapılan mutfak ve yatak odaları diğer yaşam mekanlarını oluşturuyor.
Kemaliye’ye ulaşım da kolay. Erzincan’ın ilçesi olmasına rağmen Elazığ tarafından da ulaşım mümkün. İlçeye Elazığ, Malatya ve Erzincan yolu kullanılarak da ulaşılabiliyor. Arapgir–Kemaliye arası ve Dutluca–Kemaliye arasındaki asfalt virajlı yolun manzarası sizi büyüleyecek. Benim en sevdiğim yol ise Kemaliye ile Çemişgezek arasındaki dağ yolu oldu. Bu yol üzerinde Başpınar gibi mola verilecek güzel köyler göreceksiniz. Kemaliye`ye 40 km. uzaklıkta olan Ocak köyü konuk evleri, hamamları, camileri ie görülmeye değer bir Anadolu köyüdür. Kemaliye’ye 5 km mesafede çağlayan su anlamına gelen Apçağa Köyü de görülmeye değer. “Orda bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür. Gitmesek de, kalmasak da o köy bizim köyümüzdür” dizelerinin şairi Ahmet Kutsi Tecer’in doğduğu yer, Apçağa Köyü. Köyün girişinde müze olarak kullanılan Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi yer alıyor. Apçağa Köyü’nden ilçeye giderken kayanın üzerinde bir ev görülüyor. Bekir Taştan Evi deniliyor. Kaya başında 85 basamakla çıkılan ev hayranlık uyandırıyor. Ev, Kemaliye’ye tepeden bakan, kartal yuvası gibi bir kayanın üzerinde duruyor.
Bölge aynı zamanda çeşitli festival ve yarışlara da ev sahipliği yapıyor. Her yıl düzenlenen Doğa Sporları Festivali’nin yanı sıra, Kemaliye Taş Yolu geçmiş yıllarda Transanatolia rallisi güzergahında da yer aldı. İlçede her bütçeye uygun konaklama olanağı mevcut. Ayrıca Kemaliye’nin çıkışında büyük bir alana kurulmuş Doğaperest Kamp Tesisi bulunuyor. Kemaliye’ye gelmişken etrafta görülmesi gereken yerlerin başında Tunceli sınırları içinde yer alan Munzur vadisi geliyor. 1971 yılında milli park ilan edilen bölge özellikle kamp ve doğa yürüyüşü meraklıların mutlaka görmesi gereken bir yer. Dünyanın en tehlikeli yollarından biri olarak gösterilmesin Kemaliye Taş Yolu, özellikle motosiklet ve offroad meraklısı herkesin deneyimlemesi gerek.
Daha fazla bilgi için youtube/denemetahtasi ndaki videoları izleyebilirsiniz.