İstanbul çevresinde günübirlik ya da hafta sonu için değerlendirilebilecek çok güzel motosiklet rotaları var. Bu rotaları scooter ile yapmak, daha yavaş ve sık molalı sürmek etraftaki güzellikleri daha iyi gözlemlemenizi sağlayacaktır.
Düzce, o kadar uzaklara gitmeden de hem yeşil hem mavinin eşsiz güzelliklerine ulaşma imkanı sunuyor bize. Benim yakın yerlere 2-3 gün için yola çıktığımda genelde ilk durağım hep Düzce olur. Yanı başımızdaki bu cennet yer yılın her dönemi gerek motosikletçiler, gerek kampçılar için çok keyifli rotalara sahip. İstanbul ve Ankara’nın ortasındaki Düzce yaylaları, gölleri, şelaleleri ve sakin plajları ile ziyaret edilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Bolu ve civarındaki doğal güzelliklerden bahsedilince Yedigöller ve Abant dışında pek adı bilinen yer olmuyor. Oysa Düzce’nin şelaleler ile süslenmiş yaylaları ilk kez gelenleri, neden daha önce buraları atlamışım dedirtecek kadar büyüleyici, özellikle bahar aylarında.
Düzce Ovası’nı çevreleyen Elmacık Dağları ve yaylaların hepsi motosiklet, bisiklet ve doğa yürüyüşçüleri için harika rotalar barındırıyor. Aynı zamanda birçok su kaynağı bulunduran bu bölge tam bir kamp cenneti. Hatta Doğu Karadeniz’in artık popüler olmuş, Arap akınına uğramış bazı yaylalarından çok daha bakir, konaklama çok daha ucuz. Ayrıca Doğu Karadeniz’e göre yaylaların daha alçak olması ve daha az yağış alması da ulaşım kolaylığı sağlıyor. Düzce son yıllarda kendi güzelliğini ve eko-turizm potansiyelini keşfetti. Belki de kendini tanıtabilmeye yeni başladı demeliyim. İlk başlarda doğa yürüyüşü ve kamp meraklılarını bu bölgeye geliyordu. Artık gerek rafting, gerek motorsporları meraklıları da Düzce adını daha sık duymaya, buralara gelmeye başladı. Efteni Gölü’nden doğup Karadeniz’e dökülen Büyük Melen Çayı hem İstanbul’a içme suyu hem de adrenalin tutkunlarına rafting imkanı sağlıyor. Cumayeri Dokuzdeğirmen Köyü’nden itibaren 13 km boyunca rafting güzergahı bulunuyor. Küçük Melen ise, Yığılca ilçesi dağlarından doğarak 63 km sonra Efteni Gölü’ne ulaşıyor.
Samandere Şelalesi
Düzce merkeze 25 km uzaklıktaki Samandere Şelalesi, Türkiye’nin ilk tabiat anıtı olarak tescil edilmiştir. Şelale ve çevresi zengin bitki örtüsüne sahip olmasının yanı sıra anıt ağaçları, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç doğal özellikleri barındırıyor. Cadı kazanının yanındaki Anıt Ağaç niteliğindeki koruma altındaki 800 yaşındaki porsuk ağacı 15 metre boy, 110 santim çap olarak bölgedeki ormanlarda bulunan ağaçların en büyüğüdür. Şelaleye ulaşım Beyköy üzerinden sağlanıyor ve yolu tamamen asfalt.
Güzeldere Şelalesi
Güzeldere Şelalesi, Gölyaka’ya 10 km uzaklıkta Bıçkı Deresi üzerinde 120 metre yükseklikteki kayaların üzerinden dökülür. Orman içi dinlenme yeri olarak işletilen Güzeldere Şelalesi aynı zamanda günübirlik piknik için gelenleri de ağırlıyor.
Düzce’nin denizle buluştuğu Akçakoca Karadeniz’in en güzel yeri diyemem ama Düzcelilerin yazın kaçış noktası konumunda. Akçakoca’da benim ilgimi çeken yer, şehir merkezinden çok Edilli sahili ve buradaki kamp alanları. Özellikle de çok az kişinin bildiği Deniz Kamp benim için kafa dinleme yeri.
Şimşirlik Kamp Alanı yaylaların eteklerinde harika bir kamp yeri. Tesisin sahibesi belgesel yönetmeni Sezgin Türk, yaşadığı yerin doğasını bozacak hiçbir şey yapmamış. Samandere Şelalesi yolu üzerindeki kamp alanını herkese tavsiye ediyorum. Ben buraya kızımı da alıp sık sık kampa gidiyorum, çocukla kamp yapılacak çok güzel bir tesis.