BizEvdeYokuz çok güzel özetlemiş bu yolculuğun güzelliğini:
Doğu Ekspresi, bitter çikolata yemek gibi, ruhunu koyana güzel. Tadına varmak için heveslenmen, kendinden bir şey katman lazım. Yanına pekiştirici bir şarap ya da kahve koyacaksın, ağzında eriterek yiyeceksin…
Genel Bilgiler
Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas -Erzincan – Erzurum – Kars rotasını izleyen tren en iyi ihtimalle 25 saat sürüyor. Kuşetli (4 kişilik) , yataklı (2 kişilik) ve pulman (koltuk) olmak üzere üç tip bilet seçeneği bulunuyor. İçinde buzdolabı, lavabo olan 2 kişilik yataklı bölüm en güzeli. Maalesef doğu ekspresi biletleri satışa çıktığı gün alınmazsa (bu tren yolculuğunun popüler olmasından dolayı) sadece pulmanda yer bulunabiliyor. Pulman gözünü korkutmasın, koltuklar otobüs ve uçağa göre çok daha geniş. Pulmanda nasıl giderim diye gözü korkanlar, en kötü yanındaki koltuğu da satın alsın ve yayılarak uyusun 🙂 (Bilet 47 lira)
Bu yolculuğu daha keyifli hale getirmek için yanına alman gerekenleri 10 maddede özetledim:
1) Tren ne kadar keyifli olsa da oldukça uzun sürüyor. Muhabbetini sevdiğin bir, hatta bir kaç arkadaşınla beraber yola çık derim. Eğer öyle birileri yoksa çok dert etme, özellikle yemekli vagonda tanışacağın yeni bir çok arkadaşın olacak.
2) Fotoğraf makinanı, varsa geniş açı lensini yanına almayı unutma. Gopro ve aparatları da iş görür. Fakat trenden sarkma pozunu lütfen tren hareket ederken kapıyı açıp yapma. Yol kenarındaki ağaç dalları, ani girilen tüneller kapıdan, pencereden hafifçe uzatılan telefonların bile bişilere çarpıp düşmesine sebep oluyor.
3) Trende yemekli vagon var ama yemekler çok çeşitli ve lezzetli değil. Fiyatlar uygun, aç kalmazsın ama yanına atıştırmalık bişiler ve özellikle meyve, çerez al derim. Yanında getireceğin ikramlar sayesinde sosyalleşme daha hızlı olacaktır ayrıca. Bir de tren Erzurum’a yaklaşırken yemek vagonundaki görevliler dolaşıp cağ kebabı siparişi alıyorlar. Tren ana istasyonlarda bile sadece 5 dakika mola veriliyor, inip yemek alma şansın yok.
4) Eğer pulmanda seyahat ediyorsan şarj problemi yaşayacaksın. Powerbank ve çoklu priz almayı sakın unutma. Yemek vagonunda bir kaç priz bulunuyor. En kötü yataklı vagonda kalanlardan prizlerini kullanma konusunda ricada bulunabilirsin, herkes güleryüzlü yardımsever bu trende 🙂
5) Güzel çay ve kahve içmek istiyorsan, küçük kamp ocağını, filtre kahveni, kupanı yanında getir. Yemekli vagonda kendi getirdiğin yiyecekleri yemene, (abartmadan herşey) içmene de laf etmiyorlar. Şarap yolda oldukça iyi gidiyor 🙂
6) Güvenlik konusunda biz ve arkadaşlarımız bir sıkıntı yaşamadı ama değerli eşyalarını yanında bulundurmalısın. Yataklı vagonda kapılar sadece içeriden kitleniyor. Dışarı çıktığında elektronik eşyalarını yanına al, ya da komşuya bırak 🙂
7) Vakit geçirmek için kağıt, tabu gibi oyunlar çok işine yarayacak.
8) Yataklı vagondakilere temiz çarşaf dağıtıyorlar, tren de oldukça sıcak. Sadece yastık kılıfı getirseniz yeterli; ya da bunun için bir tişört de kullanabilirsiniz. Pulmanda kalacaklar göz bandı, kulak tıkacı getirseler işe yarayacaktır. Pulmanda daha çok o bölgede yaşayan halk yolculuk yaptığından benim daha hoşuma gitti.
9) Yanında baş ağrısı, ishal ilacı gibi ilaçlarını bulundurmanda yarar var. Bir de bütün yolculukların vazgeçilmezi ıslak mendil 🙂 Merak etmeyin trende iki tarz tuvalet de mevcut ve temiz, bakımlı sayılır.
10) Yataklı vagonda kalanların yanlarında getirdikleri renkli ışıklandırmalar (küçük ampüller), masa örtüsü gibi dekoratif malzemelerle çok romantik bir ortama yarattığını gördük. Hele bir de müzik aletiniz varsa unutulmaz bir yolculuk olacağını garanti edebilirim.
BizEvdeYokuz’un yazdığı aşağıdaki bilgi de çok önemli:
– Yalnız gitmek: Yalnız Doğu Ekspresi’ne yalnız binmekte biz hiç sakınca görmüyoruz ancak naçizane tavsiyemiz yataklıda gitmeniz olur. En sık aldığımız sorulardan biri yalnız bir kadın olarak gitmek ile ilgili. Yataklıda çok ama çok rahat edersiniz. İki kere düşünmeyin hiç.
Kuşetlide yalnız yada çift olun, aynı sıkıntı söz konusu: Yataklı kompartman sadece size ait, kuşetliyi ise paylaşıyorunuz. Kuşetlide yanınıza kimin oturacağı bir piyango. 26 saat bir odayı paylaşmak için uzun bir zaman. Şansınızı deneyip kuşetlide de yer alabilirsiniz, yada garantici olup yataklıda da gidebilirsiniz. Hatırlatalım, kuşetlide kim nereden bilet almış olursa olsun, uyku vakti geldiğinde kadınlar bir kompartımanda, erkekler başka bir kompartmanda yatacak şekilde dağıtılıyor. Yani kompartmanınızda 3 kişilik kadınlı erkekli bir grup varsa bile, yatarken kadın kadına yada erkek erkeğe olacak şekilde ayarlanıyor.
– Çift olarak gitmek: Yukarıda anlattığımız gibi, kuşetlide uyku vakti gelince sizi ayıracaklardır. Bunun önüne geçmek için 2 seçeneğiniz var: Eşyanız az ise yataklıda yer alırsınız. O zaman sizi ayırmazlar. Eşyanız çoksa (mesela bizde valizlere ek olarak snowboardlar vs vardı) kuşetlideki 4 koltuğu da alın. 2 tanesini kendinize alın. Diğer ikisini çocuk tarifisinden alıp tüm kompartmanı kapatabilirsiniz.
– Grup ya da Ailece gitmek: Kuşetli 4 kişilik. 3 kişi olsanızda yukarıda anlattığımız sebeplerden ötürü mutlaka 4 koltuğu da satın alın. Yoksa, uyumak için aile olsanız dahi sizi kadınlar bi kuşetlide, erkekler diğerinde olmak üzere dağıtacaklardır. Çocuklar Doğu Ekspresi ile seyahat etmeye bayılıyor. Özellikle kuşetlinin ranzalı olması falan çok hoşlarına gidiyor. Çocuklu ailelere de çok tavsiye ederiz. Bebeğiniz varsa, kusetlide ust kusetlerin cikip yere konulabiliyor. Daha güvenli oluyor bebekler için.
Kapak fotoğrafı: Mirkan Tunç
Deneme Tahtası Youtube Kanalı ve instagram hesabında ilgini çekecek bir çok video bulacağına eminim 🙂