Kamp Bölgesi Seçimi
Kamp yeri seçimindeki en önemli unsur doğaya zarar vermemektir. Bu sebeple bölgeyi seçerken önce doğayı sonra konforunuzu düşünmelisin.
Yeni bir çadır aldıysan, çadırını kampa gitmeden önce evde ya da açık alanda bir kez kur. Çadır çantasını kontrol ederek eksik malzeme olmadığına (kazıklar gibi) emin ol. Bu kontrolü sadece çadır için değil aldığın her yeni malzeme için yapmalısın.
Eğer ormanlık bir alanda isen bulunduğun yerin konumu hakkında bilgi sahibi ol. Hava şartlarının kötüleşmesi, sis gibi durumlarda harita ya da GPS’in önemi ortaya çıkacaktır.
Kamp yeri hakkında bilgi (ulaşım, su, elektrik, rakım, düzlük alan, vahşi hayvan, telefon çekmesi gibi) edin. Bölge hakkında en iyi bilgiyi orada yaşayan köylülerden edinebilirsin.
Alışveriş yapılacak son noktayı sormayı da unutma. Yola çıkmadan önce malzemelerini buna göre seç. Bölgede su olduğunu bilsen dahi yanına mutlaka su al.
Çadır Yeri Seçimi
Çadır hava kararmadan önce kurulmalıdır. Yola çıkmadan önce varacağın noktaya akşam olmadan ulaşacak şekilde plan yap.
Eğer çadır kurmayı düşündüğün bölge çok rüzgarlı ise çadırını en az rüzgar alan yere kurmaya çalış. Çadır alanının sel basması, yıldırım, taş düşmesi ve çığ gibi tehlikelerden uzak bir yer olmasına dikkat et. Kaya düşmelerine karşı kaya altına çadır kurulmamalıdır. Yıldırım tehlikesine karşı da bölgedeki tek ağaç altına ve mağara içinde duvara bitişik çadır kurulmamalıdır.
Önce çadırı kuracağın yeri tam olarak belirle sonra çadırını çantadan çıkar. Çadırı torbasından çıkarırken (kazık gibi) malzemelerin rüzgardan uçmasına engel ol. Çadır alanı taşlık ise zemindeki bütün taşları ayıklaman gerekir. Eğer çıkaramadığın sivri taşlar ya da kökler varsa ve başka çadır yeri yoksa bu sivri yerlerin üzerini giysi gibi malzemelerle kapat. Yoksa çadırın tabanının yırtılması veya yatarken seni rahatsız etmesi muhtemeldir.
Eğer hava durumu yağış ve rüzgar bakımından riskliyse çadırını mümkün olan her yerinden sabitle, iplerini gerdiğinden emin ol. Kazıkları taş gibi sert malzemeler ile çak.
Çadırını güneş almayan gölge yerlere kurmaya çalış. Hem sen rahat et hem de çadırını güneşten korumuş ol ki uzun yıllar kullanabil.
Daha önce çadır kurulmuş bir alandaysan önceki kampçıların kurduğu çadır yerlerine (düz zeminlere) kur çadırını. Fakat uzun bir süre aynı yerde çadır kurmak bitki örtüsüne zarar verecektir. Uzun süreli kamplarda çadır yerini değiştirmeyi ihmal etme.
Çadır yerini su kaynaklarından en az 100 metre uzağa kur. Bu hem su yükselmesine karşı seni korur, hem de bölgede yaşayan hayvanların, diğer kampçıların da sudan yararlanmasını ve senden uzak durmasını sağlar. Kampı alanının hayvan geçiş güzergahı üzerinde olmaması gerekir; gece üzerinden domuzlar geçmesin yani 🙂
Küçük İpuçları
Ayakkabılarını çadırın dışında bırakma. Üzerindeki pislikleri (kar, çamur, su) temizleyip bir torbaya koy.
Çadırı kurarken rüzgardan sürüklenmemesi için çadırın içine temiz ağır bir kaç malzeme koyabilirsin.
Hava yağmurlu ise yere çadır altlığı sermek kolaylık sağlayacaktır. Çadırınızı toplarken ıslak kalmamasına dikkat edin, güneş varsa serip kurutun. Eğer dış tente ıslaksa ve kurutma şansın yoksa iç tenteden farklı bir yere sarıp sakla.
Doğaya vereceğin zararı azaltmak için kamp ateşi yakmaktan mümkün olduğu kadar kaçın. Eğer ateş yakacaksan daha önce yakılmış yerleri kullan. Kamp ateşi yakılan yerlerde uzun yıllar hiçbir bitkinin yetişemeyeğini unutma. Çadırını ateşin yakınına kurma. Ayakkabılarını, çoraplarını ateş başında kurutayım derken yakma sonra. Gece uyumadan ateşi söndürdüğüne iyice emin ol.
Hayvanlardan uzak kalabilmek için yemek pişirdiğin yerin uyuduğun yerden uzakta olması gerekmektedir. Hatta yemek yerken üzeriniz olan kıyafetlere koku sineceğinden bu kıyafetlerle çadırda kalma. Bu kıyafetleri ve yemek kaplarını koku girmeyecek şekilde sıkıca kapat. Yemek kutularını gece çadırından uzak bir ağaca asabilirsin. Çadırın içinde kesinlikle kamp ocağı kullanma.
Kamptan Ayrılırken
Yemek yediğin kapkacağı yemek biter bitmez sıcak suyla yıkarsan kolayca temizleyebilirsin. Bulaşık sularını su kaynaklarından ve bitkilerden mümkün olduğu kadar uzağa dök. Yanında bir su bidonu taşırsan temizlikte kullanacağın su için defalarca su kaynağına kadar gidip gelmek zorunda kalmazsın.
Çöplerinizi taşımak için yanınızda mutlaka büyük çöp torbaları bulundur. Hatta kamp alanında ve dönüş yolunda gördüğün çöpleri de toplayıp götürmeye çalış.
Kamp alanında kalabalık iseniz bir tuvalet yeri belirleyin ve tuvalet ihtiyacınızı gidermek için sudan en az 100 metre uzağa gidin.
Kampa gitmeden önce alacağınız malzemeleri kontrol etmek için şu liste çok işinize yarayacaktır.
Güzel bir kamp yeri önermemi istersen, Uludağ‘ı söyleyebilirim. Ayrıntılar aşağıdaki videoda:
Daha fazla faydalı içerik için takipte kalın: