Kamp Yapmayı Sevenler İçin 7 Faydalı Bilgi

Bu yazıyı okumadan önce Temel Kamp Malzemeleri yazımızı okuduğunuzu ve doğada en azından 2 gün hayatta kalabilecek hale geldiğinizi, kendi yemeğinizi pişirebileceğinizi varsayıyoruz. Bu yazı, bu 2 günlük konaklamanızı daha keyifli hale getirecek, israfı azaltacak ve keyfi artıracak tavsiyeler içeriyor.

1. Yemek Konusu:

– Türkiye’de kampçılık ile özdeşleşmiş en temel besin sucuk. Ufak bir ateş yakıp, bıçakla sivriltilmiş bir dala taktıktan sonra pişirip ister sade, ister lavaş arası şahane oluyor.

– Bence en mantıklı besinler (ki dağcılık kökenliler iyi bilir) makarna ve bulgur. Özellikle makarna, sosu kampa gelmeden önce hazırlanıp (benim favorim tereyağı – domates püresi- az salça – taze fesleğen – ceviz karışımı) ufak bir kavanoza konulup kampta yapıldığında bütün çadırları kendine çeken bir yemek, hele üstüne az da peynir rendelerseniz. Yine bulgur, domates ve biber ile pişirildiğinde hem çok doyurucu hem de lezzetli oluyor.

– Mantar: Ateş üzerine konulacak bir parça alüminyum folyo üzerinde, içine tuz – tereyağı – kaşar konulmuş mantar enfes olur.

– Patates: İçine karabiber – tuz – tereyağı ve peynir konulup, alüminyum folyo ile sarılıp ateşe gömülen bir patates kampın en güzel yemegidir.

-Kahvaltı için: Yumurtayı kırılmadan taşımak mesele, ancak kampa gitmeden 0.5 litrelik su şişesinin içine yumurtaları kırıp taşıyabilirsiniz. Keza yumurtayı da alüminyum folyaya sarıp ateşe gömebilirsiniz. Bunun yanında peynir – zeytin – salatalık – domates kahvaltı için şahane. Yine ekmek arası peyniri alüminyum folyoya sarıp ateşe gömüp tost yapabilirsiniz.

Önemli Not: Kamplardaki en büyük yanlış, yemek malzemelerini herkesin bireysel şekilde evde hazırlayıp kampa gelmesi yerine, hep birlikte alışveriş yapıp devasa miktarlarda kaşar – yağ- salam – sucuk – ton balığı – ekmek vs alınması ve tüm bu fazla gıdanın çöpe atılarak israf olması. Son kamplarımızdan birinde ne yazık ki bazı arkadaşlarımız geride 12 kutu ton balığı, 2 paket kaşar, 7 ekmek, 3 paket lavaş, salamlar sucuklar domatesler, kısaca 4 kişilik bir hanenin kışlık erzağını arkalarında bırakarak gittiler. Lütfen yemeğinizi kampa gelmeden hazırlayıp yanınıza alınız.

2. Ateş Konusu

Özellikle soğuk kamplarda, uzun süreli ateş yakabilmek için uygun boyutta kesilmiş odun gerekli. Sağlam bir balta ve testere ile yarım saat içinde Nevruz ateşi gibi bir ateş yakabilirsiniz. Her ikisi de büyük yapı marketlerde satılmakta ve öyle ahım şahım fiyatlara da sahip değiller. Keza doğru düzgün bir çakmak da kampın olmazsa olmazı.

3. Oturma & Yağmurdan Korunma Vs

Çimlere oturmak her ne kadar güzel olsa da hafif ıslak havada yere yatmak için bir örtü, insan gibi oturabilmek için katlanır sandalye – tabure gayet faydalı icatlar. =) Keza yağmur riski olan bir kamp için nalburdan kestireceğiniz naylon ve birkaç metre çamaşır ipi ile altında oturabileceğiniz güzel bir ortam yaratabilirsiniz.

4. Kafa Lambası – El Feneri

Gece çişe kalktığınızda (evet hepimiz çiş yapıyoruz, utanılacak bir şey değil bu) ağaç dibi yerine arkadaşınızın çadırına, daha da kötüsü kafasına işemek istemiyorsanız kafa lambası şart. Outdoor mağazalarında 100 TL’ye satılan versiyonları olduğu gibi, hırdavatçılarda 5 TL’ye satılanları da var. Hepsi iş görür.

5. Büyük Boy Çöp Poşeti

Mutlaka getirin. Kendi çöpünüzü adam gibi bu torbalarda biriktirin, hatta lütfen başka kampçıların bıraktıkları çöpleri de, en azından kendi etrafınızdakileri de toplayın. En son Pamukova kampımızda sadece 20 dakika içerisinde fotoğrafta görülen kadar çöp topladık. Aynı zamanda çöp torbasını yağmurlu havada yağmurluk gibi de giyebilirsiniz. =)

6. Yedek kıyafet

Özellikle sonbahar & kış kampları için yedek çorap – t-shirt – pantolon – ayakkabı hayati önemde. Islak ayaklarınızı bütün gece ateşte kurutmaya çalışmak inanın hiç hoş olmuyor.

7. Su

En önemli konu. Kampa gideceğiniz noktada su olduğundan emin değilseniz yanınıza her kişi için bir günlük minimum 2,5 litre su alın. İçeceksiniz, elinizi yüzünüzü yıkayacaksınız, kap kacak durulayacaksınız vs. Her ihtimale karşı, outdoor mağazalarda satılan su dezenfektan tabletlerden 1-2 tane yanınızda bulundurabilirsiniz. En en kötü durumda, benim yaptığım gibi, akar bir su bulup ordan aldığınız suyu dinlendirip (toprak vs çökmesi için) 15 dakika kaynatıp içebilirsiniz, riski tamamen size kalmış. =)

Yazı : Hasan Ahmet Eren

Daha fazla faydalı içerik için takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Şu yazı da ilgini çekecektir:

Kalabalık Kamplara Gitmeden Önce Mutlaka Bu Yazıyı Oku

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir