Yedigöller’den Sıkılanlara, Torkul Göleti

Özellikle sonbaharda sanki başka bir yerde yapraklar kızıla dönmüyormuş gibi herkes Yedigöller‘e koşar. Yedigöller‘in büyüleyici güzelliğini inkar edecek değilim, ben de uzun yıllardır giderim, kamp yapar fotoğraf çekerim bu bölgede. Fakat Bolu ve Düzce‘nin diğer doğal güzelliklerini de ihmal etmiyorum.

Son yıllarda özellikle yolunun yapılmasından sonra Yedigöller hafta sonları inanılmaz kalabalık olan bir yere dönüştü. Düğün fotoğrafı çektirmeye gelenlerden, piknikçilere, arabasından müzik açanlara kadar inanılmaz bir kargaşa var artık güzelliklerinin yanında. Trafik ve otopark sorununu saymıyorum bile. Bu kargaşa yüzünden ateş yakma (ocak dahil) gibi yasaklar gelmesi de iyice tadımı kaçırdı.

Neyse ki Bolu ve Düzce’de daha bir çok cennet nokta var. Özellikle Düzce yaylaları İstanbul’a daha yakın olmasına rağmen hala keşfedilmemiş diyebilirim. Benim gibi kamp için göl kenarı seven ama Yedigöller, Abant gibi popüler olmayan yerler tercih eden biriyseniz size müthiş bir yer önereceğim: Torkul Göleti ve Yaylası.

1.250 m yükseklikte bulunan Torkul yaylası içerisinde volkanik çöküntüden oluşmuş 5.000 m2 alana sahip tabii bir gölet bulunuyor. Gölet çevresinde kayın, köknar, gürgen, kestane, akçaağaç, karaçam ağaçlarını göreceksin. Gölde olta balıkçılığı da yapılıyor.

Bazıları bana sitem ediyor, buraları da önerince kalabalıklaşacak diye. Bu yazıları okuyanların doğayı talan eden, çöp bırakan değil koruyan insanlar olduğunu düşünüyorum. Eğer biz daha çok bu bölgeye gider, sahiplenirsek daha temiz kalacağına inanıyorum. Utandırmayın beni 🙂

Neyse Torkul’a dönersek, İstanbul’dan 220 km uzaklıktaki Torkul Göleti’ne ulaşım da zor değil. Yol tarifi burada.  Yolun yaklaşık son 20 km si toprak yol sadece. Altı biraz yüksek herhangi bir binek araçla bile rahatlıkla gidilebilir. Bazı noktalarda tabelalar gözükmüyor, offline çalışan maps.me gibi uygulamalar kullanın derim. Alışverişinizi de tırmanmaya başlamadan önce Beyköy’den halletmelisiniz.

Yollar tam ikiteker için yapılmış sanki 🙂 Düzce otobanından çıktıktan sonra Beyköy üzerinden tırmanmaya başlıyorsunuz. Önce Odayeri yaylası ardından da Torkul Göleti’ne ulaşılıyor.  Göletten 500 metre daha tırmanınca Torkul yaylasına çıkılıyor. Hem Gölet hem yayla kamp yapmak için harika konumda. Tesis, elektrik yok ama çeşme,huzur ve yıldızlar var daha ne olsun. Cep telefonu zayıf da olsa çekiyor ayrıca.


Ben tesis olmayan yerde kamp yapmam diyenler ise Odayeri yaylasında pansiyonda ya da Beyköy’ün ilerisinde Samandere Şelalesi yol üzerindeki Şimşirlik’te daha konforlu kamp yapabilir. Şimşirlik’te alabalık tesisi olan Sezgin Türk kamp yapacaklara her konuda yardımcı oluyor, özellikle de benim selamımı söyleyenlere 🙂

Düzce’de Torkul dışında önereceğim yaylalar say say bitmez, en iyisi şu yazıyı okumalı 🙂

Daha fazla faydalı içerik için takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir