Ralli Motoru Nasıl Bir Şey? KTM 250 EXC-F

KTM EXC250-F
“EXC250-F değerlendirmesi ve tecrübeli bir enduro kullanıcısının ilk kez bir ralli motoru kullanma deneyimi”
Bir enduro kullanıcısı  olarak, uzun zamandır bir ralli motoru sürmeyi merak ediyordum. Bu motorun da özellikle ralli yarışlarını domine eden KTM markası olması tercihimdi.  Trafo Rally Raid pilotu Gündüz Hakan Savaşer‘in en son Yunanistan’da Serrez Rallisinde kullandığı KTM EXC250-F motorunu test etme fikri buradan çıktı.
Sürüş yeri olarak Şile’yi tercih ettik. Böylelikle EXC250-F yi hem kumda, hem de toprak-taşlık zeminde test etme imkanım oldu.  Son bir yıldır kullandığım KTM 690R ı her türlü yolda kullansam da kuma pek girmemiştim. Hazır ralli motoru bulmuşken bu fırsatı kaçırmak istemedim ve sürüşün büyük kısmını kuma ayırdım.
Test sürüşüne başlamadan önce Gündüz Hakan’dan  KTM EXC250-F modeli ve sonradan yaptığı modifikasyonlar hakkında bilgi aldım. 4 zamanlı bu motorun üzerine ralli yarışları için navigasyon kulesi ve 21 litrelik büyük depo,  gidon amortisörü gibi parçalar eklemiş.
Yarışlarda yol bulmak için kullandığı roadbook, navigasyon kulesinin tepesinde oldukça yukarıda durması da motorun orjinal görünüşünü epey değiştirmiş.
Gündüz Hakan’dan sürüş ile ilgili de tüyolar aldıktan sonra sürmek için hazırdım artık.  Aynası hatta kontağı bile olmayan, kuş kadar hafif  şasesi olan bu motora atlayıp kuma doğru fırladım.  Motor, gazı çok az açtığımda bile  anında tepki verip, beni vites arttırmaya ve daha da gazlamaya itiyordu.  Bomboş kumsalda daireler çizip motora alışmaya başlayınca bir anda gaza geldim.
Birkaç turun ardından kumsaldan pikabın bulunduğu yere doğru geri dönerken karşıma çıkan dik bir rampayı gözüme kestirdim.  Nasıl gaza geldiysem, rampanın en olmayacak yerinden çıkmaya çalıştım.  Altımdan EXC nin kaçması ve ardından havada bir tur takla atıp tam önüme saplanması, ağır çekimde hepimize kısa süreli bir şok yaşattı.  Sürüşün daha başında beni gaza getirecek kadar güçlü ve heyecan verici bir motordu kullandığım. İlk izlenimim bu oldu.  Neyse ki motor sağlamdı, plastik aksamda biraz yerinden kaymalar dışında pek bir şey olmadı.  KTM mühendislerinin motorun çok hafif olmasına rağmen malzeme kalitesinden ödün vermediğini de test etmiş oldum.
Biraz sakinleştikten sonra, tekrar kumda sürmeye başladım.  İlk başlarda motoru aşırı kontrol etmeye çalışarak kendimi boşuna yordum. Yavaş sürdüğümde ise ön teker gömülmeye başlıyordu. Gidonu aşırı sıkmayı bırakıp, vücudumu gevşetince motor kumun üzerinde daha rahat hareket etmeye başladı. Dirseklerimi daha çok açmak ve gaza yüklenmek ön tarafın batmasını da engelledi.
Test sürüşünden bir gün önce yağan yağmur kumun bazı bölümlerini sertleştirmişti. Bu bölümlerde arkaya oturup sürmeye çalıştım, yumuşak ve tümsekli bölümlerde peglerin üzerinde ayaktaydım. Dizler hafifçe kırık ve granajlara dayanmış, dirsekler dayanıklılık için açık ve vücut arkada olmalıydı.  Kumda sürdükçe aklımdan geçen bu teorik bilgileri  daha çok uygulamaya başladım. Kumda sürmek gerçekten çok yorucu; saatler ilerledikçe daha sık mola verip su içmeye başladım. Ralli sürücülerinin günler süren yarışlarda hem zihinsel hem fiziksel kondisyonuna artık daha da çok saygı duyuyorum.
Kumda sürmek çok zevkliydi; yine de hava kararmadan toprak parkurlara ve alıştığım yol koşullarına geçmek istedim.   EXC250-F ‘nin çok hafif oluşu off-road sürüşlerde çok büyük avantaj. Süspansiyon tepkileri de, sürerken kendini hemen hissettirdi. Ön taraf darbeleri hissettirmeyecek kadar sert, geri tepkisi de kollarımı yormayacak kadar hafifti.  Gidon amortisörü de çukurlarda daha dengeli sürmeye, kumda gevşek zeminde ise kontrol için daha az efor harcamaya yardımcı oldu.   Hidrolik debriyaj sayesinde vites geçişleri çok akıcıydı. Frenler de çok kuvvetliydi. Bunu frenlerini çok beğendiğim kendi motorumdan sonra söylüyorum hem de. ECX250-F nin malzeme kalitesi gerçekten çok iyi.
EXC250-F in lastiklerinde iç lastik yerine mousse denilen (dolma iç lastik gibi) bir malzeme vardı.  Bu lastiklerin kısa bir kullanım ömrü var.  Ayrıca bu tarz lastiklerin yol tutması için biraz ısınması gerekiyor.  Özel bir krem sayesinde hem janta kolay geçiyor, hem de sürerken sürtünmeden oluşan ısınmayı engelliyor.
KTM EXC 250F yüksek (97cm) ve dar selesiyle, beton gibi amörtisörü ve korkutucu torku ile her anlamda rahatsız bir motor .  Tüm bunların yanında boş ağırlığı sadece 105 kg.
KTM EXC250-F yi benim uzun yolda kullandığım enduro motosikletler ile karşılaştırmam aslında hiç doğru olmaz.  Geleneksel 4 zamanlı motorların aksine daha yüksek sıkıştırma oranları ile çalışıyor ralli motorları.
Ayrıca bakımları da saatlik yapıldığı için enduro motosikletlere göre daha masraflı.    2015 model EXC 250-F nin Spormoto’da satış fiyatı ise 10.450 euro. Rally modifikasyonlarını da ekleyince bu fiyat daha da artıyor.
EXC 250-F ralli motorunu sürmek bana hem inanılmaz keyif verdi hem de özellikle kumda motosikletin ne kadar fark ettirdiğini gösterdi.  Enduro kullanıyorum diyen ve gözü yiyen herkese EXC250-F yi tavsiye ederim.
Yazı :  Erkin YEŞİL (2 ENDURO)
Fotoğraflar : Kadir AŞNAZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir