Kışın Uzun Yola Çıkarken Bilinmesi Gerekenler

Kışın motora binilir mi? Hatta uzun yola çıkılır mı?

En baştan söyleyeyim, kışın motosiklet kullanmayanları eleştirecek bir yazı değil bu. Soğuğu sevmeyenlerin motosikletlerini kışın garaja kaldırmalarını çok normal ve güvenli bir hareket olarak görüyorum. Ama benim gibi yaz kış fark etmez binerim, uzun yola da çıkarım derseniz, aşağıda yazdığım bilgiler işinize yarayabilir. Bu işin üstatları yazıya eklemeler yaparsa daha da memnun olurum.

1) Kışın daha önce uzun yola çıkmadıysanız ama böyle bir planınız varsa yanınızda deneyimli bir sürücüyle, hatta eğitmenle havanın kötü olduğu bir hafta sonu yakın bir yere yolculuk yapmanızı tavsiye ederim. Gerek ekipman seçimi, gerek sürüş tekniği açısından kendinizi tecrübe etmeniz çok önemli.  Belki de bu yolculuğu iptal etme yada erteleme kararını erkenden vermeniz en güzeli olacaktır.

2) Motorunuzun bakımlarını, özellikle akü ve lastik ömrünü iyi düşünerek yola çıkın. Soğutma sıvısını kontrol (seviye ve değer) edin.  Yol üzerinde servis noktalarını kaydedin. Motor-In uygulamasını yükleyin.

3) Kışın lastikler daha geç ısınır ve  soğuk havalarda yol tutuşu azalır. Lastik hava basınçlarını mutlaka her gün yola çıkarken kontrol edin. Lastik seçiminde arkadaşlarınızın önerisi de önemli ama kendiniz tecrübe edin önce.  Özellikle kış sürüş koşullarında fren mesafesinin soğuk ve ıslak  zemin nedeniyle artacağını göz önünde bulundurun. Takip mesafesini arttırın. Karlı yollarda lastiğe ip takma gibi çözümler üreteceğinize o yollara mümkünse girmeyin. Hele buzlu yollarda şansınızı hiç zorlamayın, zaten yüklü olacaksınız ve hakimiyetiniz daha zor olacak.

4) Hava durumunu günlük hatta saatlik takip edip rotamızı ona göre belirleyin.Yoğun sis, kar ve buzlanma sürüş güvenliğinizi tehdit eder. Yola çıkmadan önce planlama yapın. Mecbur değilseniz kötü koşullarda yola devam etmeyin.

5) Kış koşullarında yamaçlarda birikmiş kar ya da aşırı  yağıştan doymuş toprak çığ ya da heyelan riski barındırır. Bu tarz bölgelerden geçerken şartları iyi değerlendirin. Mümkünse kuru yol şartlarını bekleyin ya da bu bölgelerden geçmeyin.

6) Sabah erken ve akşam geç saatlerde gizli buzlanma  riskini göze almayın. Sadece sabah 10 ile akşamüstü 5 saatleri arası sürün. Bu saatler bölge şartlarına göre değişir. Koşulları analiz ederek karar verin. Yoğun kar yağışının ardından güneş açan günler sizi aldatmasın. Yakın yerleri dolaşırken, yükünüzü mümkünse kaldığınız yerde bırakıp sadece tamir takımınız ve yedek parçalar ile yol alın.

7) Soğuk hava koşullarında ne kadar donanımlı olursanız olun mola sayınızı arttırın. Vücut ısınız düşerse, hipotermi tehlikesi oluşmasa bile dikkat dağınıklığı reflekslerde yavaşlama ve karar verme sorunları yaratacaktır.  Molalarda bol sıcak sıvı tüketin. Kış koşullarında vücudun sıvı ihtiyacı artar!  Depo üstü çantanızda su ve yiyecek bulundurun.
8) Kışın taşıdığımız malzeme sayısı daha fazladır, bu da motosikletimizi daha çok yükleyeceğimiz anlamına gelir. Varsa yan çantalarınızı ağırlık bakımından dengeli yüklemeye çalışın.
9) Mümkünse yola her anlamda güvenebileceğiz bir arkadaşınızla çıkın. Rotanız üzerindeki motosiklet kulüpleri üyelerinin iletişim numaralarını, sosyal medya hesaplarını not edin. Çekinmeyin küçük şehirlerde yaşayanlar her zaman misafirperverdir.
10) Kimseye bir şey ispatlamak için sürmüyoruz. Güvenliğinizi riske atacağınız durumlarda motorunuzu bir kamyonete atın ?

Daha fazla içerik için DenemeTahtası’nı takipte kalın:

facebook.com/deneme.tahtasi.tv

instagram.com/deneme.tahtasi

www.youtube.com/denemetahtasi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir