Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden Yamaha XT660Z Tenere kullanıcılarının buluştuğu bir facebook grubu var. Aynı motora sahip insanların bilgi alışverişi yaptığı bu grupta, arkadaşlığın zamanla artmasıyla buluşmalar, kamplar düzenlenmeye başladı.
Grubun kuruluşundan itibaren iki yıl içinde bahar aylarında üç kamp gerçekleşti ve katılım da oldukça yüksek oldu. Kampların Uşak, Kütahya ve Eskişehir’de düzenlenmesi sayesinde farklı illerden enduro kullanıcıları bir araya gelmiş oldu. Kamp yapılan şehirler hem herkesin ulaşabileceği yakınlıkta, hem de etrafında güzel rotalar bulunan yerlerdi.
2014 yılına kadar ben de Xt660Z kullanıcısıydım ve bu gruba kurulduğundan beri üyeyim. Xt660Z ile doğu ve batıda yaklaşık 15 ülkede yol aldıktan sonra motosikletimi değiştirdim. Yine de bu kamplara katılmaya devam ediyorum. Bu etkinliği, Tenere kullananlarla tanışmanın yanısıra, değişik şehirlerde yaşayan arkadaşlarımla bir araya gelme fırsatı olarak da görüyorum. Ayrıca bu kamplarda tanıştığım sonradan çok samimi olduğum bir sürü yeni arkadaşım oldu.
İlk Tenere kampı Uşak Ulubey kanyonunda yapıldı (2013) ve bu kamp herkes için en unutulmazı oldu. Grubu kuran arkadaşım Erdem Önen sosyal medya üzerinden uzun yol yapan endurocuları ve diğer dostlarımızı Ulubey kanyonundaki kampa davet ettiğinde, ileride sıkı dostlukların oluşacağı bu ortamı hazırlamış oldu.
Ulubey’deki kampa katılım yaklaşık 50 kişiydi. Kamp alanına vardığımız andan itibaren çok sıcak bir ortam bulduk karşımızda. Kamp alanının yanında bulunan tesis sayesinde, yağmur yağdığında bile insanlar çadırlara hapsolmadı ve muhabbet sabaha kadar sürdü. Zaten tüm çadırlar da bir araya çam ağaçları arasına kuruldu.
Bu sıcak ortamın oluşmasında Sedat Bozkurt’un birleştirici rolü çok etkili oldu. Zaten yağmur yüzünden kampa gelmekten son anda vazgeçmeye yeltenenleri de Sedat’ın Trabzon’dan kalkıp geliyor olması vazgeçirdi.
Kampta Savaş Balaban, Orhan Uslu, Ramazan Gönülal, Deniz Kılıç, Sedat Bozkurt, Hasan Yapıcı, İbrahim Yeşilyurt ve diğer yol yapan arkadaşlar o yıl yaptığımız yolculuklardan hikayeler anlattı. Yola çıkmayı planlayanlar rotaları hakkında faydalı bilgiler paylaştı. Zaten bu kampta tanıştığım arkadaşların bir kısmı 2014 yılında çok sıkı rotalar gerçekleştirdi.
Kamp alanından ayrılmadan Ulubey kanyonunda motorlarla tur atmayı ihmal etmedik. Motorumun ön frenlerinde meydana gelen problem bile keyfimi kaçırmadı. Ankaralı arkadaşlar Ramazan Gönülal ve Aykut Ermiş’in yardımıyla problemi çözdükten sonra Cevher Bilger, Tolga Karalar ve Murat Arda ile yolu uzatarak Simav üzerinden dönüşe geçtik.
Kütahya Simav’da yapılan 2. kampın da tadı ayrıydı. Gölcük yaylası geniş düzlük alanı ve çeşme bulundurması sayesinde kamp yapmak için çok elverişliydi. Ayrıca Simav’lı dostların Hakan, Süleyman ve Güvenç’in misafirperverliği kampı çok daha keyifli hale getirdi. Katılım bir öncekine göre daha fazlaydı.
Zaten son bir yılda Tenere kullananların sayısı bir anda artmıştı. Uzun yola gidenlerin çoğunun Tenere kullanması ve bu kampların dostluk ortamı XT660Z satışlarını da patlattı kısa sürede. Sadece Yamaha değil başka marka motosiklet kullananlar da bu ortama dahil olmak istemişti. Ben de kampa KTM 690R ile katılmıştım zaten.
Yamaha da ucundan destek verdi kampa ilk kez, kamp alanında servis desteği sağladı. Simav’da, Tenere kamplarının kaderi olan soğuk hava ve yağmura aldırmadan gayet keyifli vakit geçirdik. Kampa katılımın artması bu kez grubu ister istemez bölmüş oldu, iki farklı yerde kamp ateşi yakıldı. Yine de Gürkan sayesinde türküler eksik olmadı.
Bu ikinci kamp sonunda herkes daha bir samimi oldu artık. Tenere buluşmalarının daha fazla insana ulaşabilmesi için, Motoron Dergisi’ndeki 2enduro köşesinde bu kampı anlattım. Aynı zamanda güzel bir hatıra olmuş oldu bize de.
Ekim ayı sonunda Frig vadisinde düzenlenen kamp, en organize olanıydı. Koray Danışan, Özgür Erdoğdu kamp alanı keşifi, Ömer Işık ve Şule Özürün Bendler kamp tarihi için aylar öncesinden koordinasyonu sağladı. Özgür Uyanık, Hasan Üçer , Selman Hakan Akyıldız, Volkan kamp stickerları ve afişleri için yardımcı oldu. Erdem Önen, Erkan Öztürk, Orhan Uslu ve Engin Deniz Muğlalı kamp yerine önce gidip çadır için en uygun yerleri belirledi, kamp alanının kolay bulunabilmesi için belirli ağaç dallarına şeritler astı.
Kampa katılanların çoğu cuma günü gündüz saatlerinde gelmişti. Biz cumartesi öğlen kamp alanına vardığımızda herkes çoktan yerleşmiş, Frig vadisinde tura çıkmıştı. 150 kişinin katılacağını beklenen kampa yağmur yüzünden (belki de sayesinde) 100 e yakın kişi geldi. Kamp alanı İstanbul’a yakın olmasına rağmen İzmir’den katılım yine daha fazla olmuştu.
Erdem’in girişimleri sayesinde Yamaha bu kez kampa daha ciddi destek verdi. Geçen kampta olduğu gibi Balıkesir bayisi Fırat Çalhan yine teknik destek verdi. Hatta kamp alanındaki Tenerelerin yağlarını ücretsiz değiştirdi ve kampa test için bir XT 1200Z Super Tenere getirdi. Keşke Yamaha Türkiye’den yetkili bir kişi de kampa dahil olsaydı daha anlamlı olurdur verdikleri destek.
Erkan Öztürk’ün devreye girmesiyle Motoplus da kampa malzeme desteği verdi. Hatta kendisi de eski bir motosiklet kullanıcısı olan Motoplus‘un sahibi Emre Paldun‘un da kampa katılması, sağladığı malzeme desteğinden daha önemliydi bence. Zaten Motoplus 2013’de pamir yolculuğumuz öncesinde de bize (2enduro) destek olmuştu.
İlk kampta Sedat Bozkurt’un yaptığı ağebeyliği bu kez Erkan Öztürk gösterdi. Katılımın çok olduğu böyle organizasyonlarda mutlaka birinin insanları bir araya getirmesi gerekiyor. Erkan abi, yağmur altında insanlara toplayacak, hatta tombala oynatabilecek kadar hünerli çıktı.
Bu kamplara gide gele insanların artık birbiriyle tanışıyor olması, küçük samimi gruplar doğurmuş oldu aynı zamanda. Ana kamp alanının dışında da küçük gruplar halinde çadırlar kuruldu ve ateş yakıldı. Tenere buluşması aynı zamanda İstanbul dışındaki sık görüşemediğimiz arkadaşlarımızı da bir araya getirdiği için biz de o küçük gruplarla beraberdik daha çok. Kampa İstanbul’dan beraber geldiğim Cevher, Tolga ve Aykut’la Ankaralı arkadaşların yanına kurduk çadırlarımızı. Ramazan Gönüal, Akgün Karakaya ve Medar Kaplan ile 10 yıl önce Enduroclub kamplarından tanışıklığımız vardı ama bu Tenere kampları sayesinde samimi olduk açıkçası.
Kampa hem geç katıldığımızdan hem de çekimle uğraştığımızdan yeni insanlarla tanışma fırsatı bulamadık bu kez. Tenere kullanmaya yeni başlayan kişiler de vardı, fakat çoğuyla merhaba bile diyemeden kamptan ayrıldık. Neyse ki buna değdi ve 8 dakikalık çok kaliteli olmasa da oldukça samimi bir video ortaya çıkardık kısa sürede. Video için tıklayın…