İnstagram’da fotoğraf paylaşırken “kamp yapmak, motosikletle gezmek özgürlüktür” gibi güzel cümleler kurarız ama bu özgürlük vurdum duymazlık demek olmamalıdır bir yandan da. Kalabalık kamplar, çadır konaklamalı festivaller keyifli olduğu kadar da çilelidir. Horlayanı, uyumayanı, uyutmayanı, limonatayı fazla kaçıranı eksik olmaz. Bu yüzden bizim düzenlediğimiz kalabalık kamplarda dikkat ettiğimiz davranışlar oluyor.
1. İster tesiste ister ormanda kamp yapalım, ilk önceliğimiz doğaya mümkün olduğu kadar az zarar vermek olmalı. İnsanları tek ateş etrafında toplama zorunluluğu yapmamak gerek, herkes kendi arkadaş grubuyla ayrı da takılabilmeli ama ne kadar az odun harcarsak o kadar az zarar veririz doğaya. Her çadırın yanında ateş olmasın yani. Ayrıca daha önce ateş yakılmamış yerde ateş yakmamaya da dikkat ediyoruz. Etrafı kirletmeme olayını söylemeye bile gerek yok, kamptan erken kaçanların bile eline çöp poşeti tuttuşturuyoruz bilesin. ?
2. Madem ateşten başladık oradan devam edelim. Kamp ateşi etrafında canlı müziğe bayılırız. Eğer bir müzik aleti çalabiliyorsan mutlaka getirmelisin. Kamplarımıza ailesiyle gelen çok oluyor ve herkesin uykusuna saygı gösteriyoruz. Çadırları kamp ateşinden uzağa kurmaya dikkat ediyoruz ama yine de gece 12’de müziği keseriz haberin olsun. Hele sakın araba hoparlörlerinden başkentin bağlarını çalmaya başlama. ? Bizim kamplarımız aslında muhabbet üzerine kurulu, gece müzik sussa da muhabbet sessizce devam eder.
3. Bim poşetleri görmeyelim kampta. ? Kamp alışverişimizi şehirdeki süpermarketlerden değil, kamp alanına yakın süper bakkal amcalardan yaparız hep. Misafir olduğumuz köylere faydamız dokunsun böylece. Ayrıca o bölge ile ilgili en taze bilgileri bu amcalardan alabilirsiniz. Alışverişinizi ve limonatanızı abartmadan alın, israf yapmayalım.
4. Ormanda kamp yapıyorsanız akşam yemek kokusuna gelen şirin misafirleriniz olacaktır. Gece yatmadan mutlaka kap kacağınızı temizleyin, artan malzemeleri çadır alanından uzak bir ağaca asın. Hatta yemeğinizi de çadırdan uzak bir yerde yerseniz daha rahat bir uyku çekersiniz. Ben deliksiz uyurum zaten demeyin, en azından etrafınızdaki çadırları düşünün.
5. Kamplarımıza gelenlerin yarısı genelde motosikletli olur, başta biz tabi ki. Motosikletlerimizi çadırımızın dibine kadar çekmekte özgürüz ama sabah erken gideceksek elimizle ittirerek götürmeliyiz. Bu konuda YoldanÇık ekibi ustadır, şiddetle yardım isteyebilirsiniz. Çünkü biz motorcuların kulağına harika gelen egzoz sesi sabah baya küfür yemenize sebep olabilir, haklılar.
6. Hava kötüyse risk almaya gerek yok, motosiklet yerine arabayla gelebilirsin. Bu motosiklet kampı değil doğayı, kamp yapmayı sevenlerin muhabbet kampı. Kamp alanının yolu çamur ise şoförlüğünü ispatlamaya çalışma, girişe bırak. Biz eşyalarını taşımana yardım ederiz. Sabah çamurda aracını saplatıp, ittirtme bize lütfen.
7. Ben üşümem en kötü arabada yatarım deme. En kötüsü arabada yatmaktır zaten. ? Çoğu kamp alanının yakınında bir pansiyon vardır. Çadıra gider gibi yapıp pansiyona devam et. ?
8. Kamp alanında yürüyüşe çıkayım derken kaybolmayın. En azından tek başınıza kaybolmayın. Yön duyguna çok güvensen de sise güvenme, bir anda seni üzebilir. Ekibimizde ilkyardım bilen arkadaşlarımız var ama bu bilgilerimizi kullanmak istemeyiz tabi.
9. Karıştırmayın, yeni tanıştığınız insanlar sizi güzel hatırlasın. ?
Etkinlikleri kaçırmamak için DenemeTahtası’nı takipte kalın: