Kışın özellikle karlı havalarda kamp yapmak çok keyifli ama bir o kadar da riskli ve zordur. Kış kamplarında malzeme seçimi ve bunların kullanımı çok önemlidir. Zorlu havalarda kamp yapmayı sevenler için çadır, uyku tulumu ve mat kullanımı ile ilgili 5 ipucu hazırladım.
1) İlk kural temel malzemeleriniz olan çadır, uyku tulumu ve matınızın kış şartlarına uygun olması gerekir. Sadece uyku tulumunuzun eksi bilmemkaç dereceye dayanıklı olması yetmez; altındaki ısı yalıtımını sağlayan mat da bir o kadar önemlidir. Uyku tulumu alırken extreme değil, lower limit ve comfort değerlerini dikkate alın. Extreme kısaca “hipotermiden belli bir süre ölmeme” derecesidir. Bu da ortalama bir kadının altı saat boyunca hipotermiden ölmeyeceği sıcaklık demektir.Kış kamplarında kapalı hücre bir mat tercih edin. Hatta üstüne de bir şişme mat kullanın. Açık hücreli matlar ıslanırsa sünger gibi ıslaklık yayılır. Şişme matlar iyidir ama delinme olasılığı vardır. Asla festival çadırı dediğimiz çok ucuz çadırlara güvenmeyin. Çok soğuk havalarda bile çadırınızın havalandırma bölümlerini asla kapatmayın. Aksi takdirde nefesinizle yoğunlaşmaya sebep olursunuz ve daha çok üşürsünüz. Karda kamp yapıyorsanız mümkünse çadırın kazıklarını da buna uygun seçin ve çadırı toplarken karda kazıklarınızı kaybetmemeye çalışın.
2) Hava kararmadan çadır yerinizi belirleyip, çadırınızı rüzgar almayan bir bölgeye kurmaya çalışın. Eğer uygun bir bölge bulamazsanız ve hava karlı ise bir kar duvarı yapın. Eğer hava karlı ise ağaçların üzerinde biriken kar ağırlık yapacağından dalları kırabilir. Bu nedenle çadırınızı ağaçların, tentelerin altına kurmayın. Çadırınızı yumuşak kar üzerine de kurmayın. Önce çadırınızı kuracağınız bölgeyi, kürekle ya da ayaklarınızla iyice ezin ve sertleştirin. Aksi takdirde yumuşak kara kurulan çadır, gece uyurken ağırlığınızla yavaş yavaş kara saplanacak ve düz durmayacaktır.
3) Soğuk havalarda vücut, ısısını dengede tutabilmek için daha çok enerji harcar. Çok soğuk havalarda dinlenme halinde iken bile oldukça su kaybedebilirsiniz. Bu nedenle sık sık su içmeli ve karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler tüketilmelisiniz. Kamp süresince sıcak su, çay ya da çorba yapmaya uğraşmaktansa yanınızda iyi bir termos taşıyın. Kampta ısınmak için alkol almak sanılanın aksine işe yaramayacaktır. Alkol aldığınızda vücut ısınız düşer; çünkü alkol vücudun yüzeyine daha fazla kan ulaşmasını sağlar ve bu da vücutta ısı kaybına neden olur.
4) Uyku tulumunun içine çıplak bedenle veya aşırı kalın kıyafetlerle girmektense iyi bir takım içlikle ve çorapla girin. Tulumunuzu kesinlikle ıslatmamalı, kuru kalmasını sağlanmalısınız. Uyku tulumunun içine kulaklarınızı da kapatan bir bere, boyunluk, atkı ve eldiven giymek ısı kaybınızı ciddi oranda azaltır. İnsan en çok boynundan ve başından ısı kaybeder. Uyku tulumunda uyurken asla yüzünüzü tulumun içine tamamen sokmayın. Nefesinizle ortaya çıkan nem, uyku tulumunun izolasyonunu ortadan kaldırır, sabaha ıslak ve soğuktan titreyerek uyanmanıza sebep olur. Yanınızda (kimyasal reaksiyonla çalışan) cep sobası da bulundurun. Ucuz olmasına rağmen bu malzemeye para vermek istemeyenler sıcak su torbası kullanabilir. Isıya dayanıklı şişenizi sıcak su ile doldurun ve bir çorabın içine koyun. Uyku tulumunda tutacağınız sıcak şişe hem size ısı verecektir hem de uyandığınızda içecek ılık suyunuz hazır olacaktır. Uyku tulumuna girdikten sonra ayaklarınızı sırt çantanızın içerisine sokarsanız ayaklarınızı daha sıcak tutabilirsiniz. Eğer uyku tulumunuz boyunuza göre daha uzunsa, ayak kısmını mutlaka kıyafetlerinizle doldurun. Bu gece sizi hem sıcak tutacaktır, hem de sabah çadır dışına çıkarken sıcak kıyafetlere sahip olmanızı sağlayacaktır.
5) Kamp süresince bol bol işeyin. Çünkü vücudunuz sidiğinizi sıcak tutmak için fazladan kalori harcar. Özellikle gece yatmadan önce zorla da olsa işeyip öyle uyku tulumuna girin. Gece işemek için soğukta dışarı çıkmaktansa çadırda boş bir şişe bulundurabilirsiniz.