Motosiklete sadece güneşli havalarda binilir, kışın motorumu kapalı garaja çekerim, hele uzun yola çıkmak deliliktir diyenlerden misiniz? Doğru ekipman ve tecrübeye sahipseniz yağışlı havalarda da motosiklete binilir, hatta kışın da uzun yola çıkılabilir bence. Kötü havalarda tabi ki riskin daha fazla olacağını inkar etmiyorum, en azından gerekli tedbirleri almak daha bir önem taşıyor. Bu yüzden doğru malzeme seçimi ve kullanımı hakkında kendi tecrübelerimi paylaşacağım.
Bu kış oldukça sert geçmesine rağmen ocak sonunda Doğu Karadeniz hatta Gürcistan’a doğru sürmeye karar verdim. 3 yıldır kullandığım KTM 690 Enduro ile yol aldığım bu yolculuğun tam ortasında Artvin’deyim şu an. Çoğunlukla kamp yaparak ve öğretmenevlerinde konaklayarak ilerlediğim bu yolculuğun hazırlık sürecini, yanıma aldığım ekipmanları derledim. Farklı markalardan satın aldığım bu ürünlerin reklamını yapmak değil amacım. Yine de isteyenler için güncel fiyatlarını yazdım ama çoğunu birkaç yıldır kullanıyorum, yani dolar 2 lirayken almıştım 🙂
1) Test edilmemiş yeni alınmış ekipmanla yola çıkmamanız gerekir. Gerekirse yola 1-2 gün geç çıkın ama tüm ekipmanları kısa bir sürüş yaparak deneyin, özellikle yağışlı bir havada.
2) Yağışlı havalarda iyi bir kask çok önemlidir. Kaskınız buğu yapmamalı, su geçirmemeli ve uzun süre kullanımda kafanızı sıkıp dikkatinizi dağıtmamalıdır.
3) Motorunuzda elcik ısıtma ve rüzgarlık olsa bile su geçirmez kışlık bir eldiveniniz olmalı. Kışlık eldiven almaya bütçeniz yoksa Decathlon’dan 10 TL’ye ucuz bir polar iç eldiven satın alın. Yazlık eldivenin üzerine de bulaşık eldiveni geçirin. Bütçeniz varsa elcik ısıtma da kışın çok kullanışlı bir malzeme. Yine de elcik ısıtmanın daha çok elin iç kısmını ısıtacağını ve tek başına yetmeyeceğini unutmayın. (Kullandığım Five marka eldivenin fiyatı 95 Dolar, ayrıntılar burada)
4) Daha çok kurye motosikletlerde gördüğümüz elcik rüzgarlıkları soğuğa karşı çok işinize yarayacaktır. Çirkin görüntüye bakmayın, mutlaka motosikletinize yola çıkmadan takın. 50 TL’ye aldığım rüzgarlık tüm yolculuk boyunca en işime yarayan malzeme oldu. Bu sayede yazlık eldiveni kullandım daha çok yol boyunca. Zaten kışlık eldivenin parmakların hassasiyetini kaybettirmesini pek sevmiyorum. Yine de hem rüzgarlık, hem elcik ısıtma, hem de kışlık eldiveni kullanmak zorunda olduğum yerler oldu. Önleminizi alın, sonra keyfinize göre kullanın. El rüzgarlığının kötü yanı ise bozuk zeminde motosikleti ayakta kullanırken gidonu tutmakta zorlaştırması.
5) Soğuk havalarda en alt katman olarak kaliteli bir alt-üst termal içlik kullanmalısınız. Tişört yerine daha çok ihtiyaç duyacağınız malzemeler olan polar, içlik ve çorap taşıyın, varsa kaz tüyü mont da tabi ki. Windstopper yeleğiniz yoksa, eski yöntem olan gazeteyi unutmayın. (Tech90’ın Termal içlik takımı 50 TL, ayrıntılar burada)
6) İçlik üzerine polar ya da varsa ısıtmalı yelek giyin. Bu yolculukta ısıtmalı yelek kullandım ve keşke daha önce de keşfetseymişim dedim. Hem motorda hem de gece kampta uyku tulumuna girdiğim ilk anda çok faydasını gördüm. Bu malzemeyi vücudunuza tam oturacak şekilde seçin. Ben Lafuma’nın dar bir içliğinin üzerine bu yeleği geçirip, bunun üstüne de Tech90’ın kalın içliğini giyerek kullandım, hatta kayarken bile. Oxford marka yeleğin 4 farklı kademesi var ve pili 2 saat ile 6 saat arasında gidiyor. Soğuk havalarda gezmeyi sevenler için iyi yatırım bence. (Fiyatı 180 dolar, ayrıntılar burada)
7) Motosiklet ceketim eskiydi ve yağmura artık dayanıklı değildi. Bunun için alt üst yağmurluk taşıdım ve bunları giymek için yağışın başlamasını beklemedim, rüzgarlık görevi de gördüler. Giymediğim nadir günlerde ise bunları motorda kolay ulaşabileceğim yerlere bağladım. Motosiklet ceketi dışında başka mont taşıyamadığımdam bu yağmurluğu her yerde hatta Artvin’de snowboard yaparken bile kullandım ve hiç üzmedi. Yağmurluğun markası Weedor. (Alt-üst takım fiyatı 220 TL, ayrıntılar burada)
8) Pantolon olarak geçen yıl Spormotodan aldığım Rally Pant 14 kullanıyorum. Malzeme seçerken görsele önem vermesem de KTM’in ürünleri gerçekten çok estetik. Bu pantolon suya ve sürtünmeye karşı dayanıklı olsa da darbeye karşı koruması olmadığından içine cross şort ve Tech90 dizlikleri kullanıyorum. (Pantolonun fiyatı 820 TL, ayrıntıları burada)
9) Kışlık bir balaklavanız olmalı. Bunu motosiklet mağazaları yerine outdoor mağazalarından satın almanız çeşit avantajı sağlayacaktır. Balaklava almadan önce mutlaka kaskınızın içine takın deneyin. Eğer kaskı sıkıştırırsa daha ince bir balaklava almalısınız. Karaköy’deki mağazaları dolaşmakta fayda var. Ayrıca balaklavanın burun kısmının tam kapalı olmamasına dikkat edin, yoksa buğu problemi olacaktır. (Benim kullandığım Mountain Hardwear marka balaklava Amerika fiyatı 30 Dolar, ayrıntılar burada)
10) En önemli malzemelerden biri de motosiklet botu. 3 yıldır kullandığım bot artık su geçiriyordu ama bununla yola çıkmak zorundaydım. Geçen sene alıp hiç kullanmadığım bot yağmurluğunu yanımda götürmesem baya bir sıkıntı yaşardım. Çünkü ayak ıslanırsa bu soğukta çok sıkıntı yaşardım. Kılıflar hayat kurtardı ama motordan inip yürümeye başlayınca çok pratik olmadı. Yolun devamında yeni bir bot şart oldu. (Oxford marka bot yağmurluğunun fiyatı 20 Dolar, ayrıntılar burada)
11) Genelde tek bir sosis çantaya tüm malzemelerimi sığdırdığımdan soft yan çanta setim yok. Fakat bu sefer hem kışlık kamp malzemeleri, hem de kışlık kıyafetler olunca yan çanta şart oldu. Masraf yapmamak için küçük bir su geçirmez sosis çantayı yan çanta olarak kullandım ve kamp malzemelerinden hafif olanlarını buna koydum. Diğer tarafa da mat ve ağırlığı dengelesin diye su geçirmez torbalar içinde motosiklet yedek malzemelerini sıkıştırdım. Çatanın üzerinde kendi bağlama aparatları olması da çok pratik. (SW- MOTECH marka ürünün fiyatı 250 TL, ayrıntıları için tıklayın)